Sunday, October 19, 2025
Home Blog Page 4

Current Affairs 12 June 2025

0
Current Affairs 12 June 2025
Current Affairs 12 June 2025

Current Affairs 12 June 2025

Current Affairs 12 June 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

12 June 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has been appointed as the Deputy Chief of Army Staff of the Indian Army?
Ans. Rajiv Ghai

Ques 2. With how many gold medals has India topped the Taiwan Athletics Open?
Ans. 12

Ques 3. Which country has proposed ‘One Big Beautiful Bill’?
Ans. America

Ques 4. Which West Indies batsman has announced his retirement from international cricket at the age of just 29?
Ans. Nicholas Pooran

Ques 5. Which Indian is included as a pilot in the Ax-4 mission?
Ans. Shubhanshu Shukla

Ques 6. The All India Institute of Ayurveda will host a workshop on ‘Yoga Inclusion’ for how many days?
Ans. Three

Ques 7. Who has chaired the sixth meeting of the Governing Council of the National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) in New Delhi?
Ans. Nirmala Sitharaman

Ques 8. The Vande Bharat service started between Srinagar and Katra comes under which railway zone?
Ans. Northern Railway

Ques 9. In which country will the Election Commissioner of India participate in the IDEA conference?
Ans. Sweden

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: May 4 current affairs 2025, 3 may 2025 current affairs, Current affairs may 2025 pdf, Current affairs may 2025 questions, Current affairs may 2025 in english, Current affairs may 2025 quiz.

SSC Stenographer Recruitment 2025

0
SSC Stenographer Recruitment 2025
SSC Stenographer Recruitment 2025

SSC Stenographer Recruitment 2025

SSC Stenographer Recruitment 2025: Staff Selection Commission Recruitment 2025 Announced Post of Stenographer Grade C & D. In this Blog we define about all details of this examination Like: Important Dates, Total Posts, Documents & Etc. If you filled the form of SSC Stenographer Grade C & D then this post is useful for your all.

Important Dates:-

  • Application Start Date: 05 June 2025
  • Last Date Of Application: 26 June 2025
  • Exam Date: 06th to 11th August 2025

Total Vacancies:-

  • 261 Vacancies

Staff Selection Commission Vacancies 2025: Selection Process

  • CBT Exam
  • Skill Test (Stenography)
  • Check official Notification

Pay Scale:-

  • Pay Salary: 
  • Grade C Grade Pay 4200
    Grade D Grade Pay 2400

Qualification:-

  • 12th
  • Transcription English 50 Minutes
    Hindi 65 Minutes
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • General / OBC / EWS Candidate: Rs.100/-
  • For Other Candidate: No Fees

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Document
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Staff Selection Commission 2025: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Questions Marks
1. General Awareness 50 Question 50 Marks
2. General Intelligence & Reasoning 50 Question 50 Marks
3.  English Language & Comprehension 100 Question 100 Marks
Total 200 Questions 200 Marks

 

Important Points: 

  • Duration: 02 Hours
  • Negative Marking: 0.25 Marks

Official Website: SSC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Ssc stenographer 2025 exam date, Ssc stenographer 2025 syllabus, SSC Stenographer vacancy 2025, SSC Stenographer Cut off 2025, Ssc stenographer 2025 eligibility, Ssc stenographer 2025 salary, SSC Stenographer salary, SSC Stenographer Syllabus.

Current Affairs 11 June 2025

0
Current Affairs 11 June 2025
Current Affairs 11 June 2025

Current Affairs 11 June 2025

Current Affairs 11 June 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

11 June 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has inaugurated the National e-Vidhan Application (NeVA) for Puducherry Legislative Assembly?
Ans. Dr. L. Murugan

Ques 2. Who is the ‘Orange Cap’ winner in IPL 2025 season?
Ans. Sai Sudarshan

Ques 3. According to the World Bank report, poverty in India has decreased to what percentage between 2011-12 and 2022-23?
Ans. 5.3%

Ques 4. Who has taken charge as Commander-in-Chief of Andaman and Nicobar Command?
Ans. Dinesh Singh Rana

Ques 5. Who has been appointed as the interim CEO and MD of Life Insurance Corporation of India (LIC)?
Ans. Satpal Bhanu

Ques 6. Name the Miss World winner declared in the year 2025?
Ans. Opal Suchata Chuangsri

Ques 7. Who from RBI has been appointed as the part-time member of the 16th Finance Commission by the President?
Ans. Deputy Governor T. Rabi Shankar

Ques 8. Daaji Panshikar has passed away at the age of 92, who was he?
Ans. Litterateur

Ques 9. What has been the name of the India and England Test series changed to?
Ans. Anderson-Tendulkar Trophy

Ques 10. Which state has declared Kumram Bheem as a new tiger conservation reserve?
Ans. Telangana

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: May 4 current affairs 2025, 3 may 2025 current affairs, Current affairs may 2025 pdf, Current affairs may 2025 questions, Current affairs may 2025 in english, Current affairs may 2025 quiz.

Current Affairs 10 June 2025

0
Current Affairs 10 June 2025
Current Affairs 10 June 2025

Current Affairs 10 June 2025

Current Affairs 10 June 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

10 June 2025 Current Affairs

Ques 1. A new ICG jetty has been inaugurated by the Indian Coast Guard (ICG) at which port?
Ans. Vizhinjam Port

Ques 2. PM Modi has inaugurated the world’s tallest railway bridge built on which river?
Ans. Chenab

Ques 3. Who has been appointed as the Chairman of Tata Chemicals?
Ans. S. Padmanabhan

Ques 4. Which Indian cricketer has been renewed by TCL India as brand ambassador for the second year?
Ans. Rohit Sharma

Ques 5. Who has been elected President of the 80th session of the United Nations General Assembly (UNGA)?
Ans. Annalena Baerbock

Ques 6. Who has been appointed CII President for the financial year 2026?
Ans. Rajiv Memani

Ques 7. In which Naxal-affected village of Maharashtra, State Transport (ST) bus service has started for the first time after 77 years of independence?
Ans. Katejhari village

Ques 8. Which is India’s first cable-stayed rail bridge?
Ans. Anji Khadd Bridge

Ques 9. Who has inaugurated India’s first virtual hackathon in Pune?
Ans. Ajit Pawar

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: May 4 current affairs 2025, 3 may 2025 current affairs, Current affairs may 2025 pdf, Current affairs may 2025 questions, Current affairs may 2025 in english, Current affairs may 2025 quiz.

Current Affairs 06 June 2025

0
Current Affairs 06 June 2025
Current Affairs 06 June 2025

Current Affairs 06 June 2025

Current Affairs 06 June 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

06 June 2025 Current Affairs

Ques 1. All India Institute of Medical Sciences has signed MoU with which institute to set up AI Centre of Excellence?
Ans. IIT Delhi

Ques 2. What percentage of police jobs has been reserved by Uttar Pradesh government for Agniveers?
Ans. 20%

Ques 3. Mahendra Gajunar has set a world record with a throw of how many meters in the World Para Athletics Grand Prix in Switzerland?
Ans. 61.17

Ques 4. India has signed an agreement with which international organization to make AYUSH traditional medicine global?
Ans. WHO

Ques 5. Who has laid the foundation stone of nine Lighthouse School Complexes under Nagaland Education Project ‘The Lighthouse’?
Ans. Neiphiu Rio

Ques 6. India’s GST collection has increased by 16% to how many lakh crores in May 2025?
Ans. ₹2.01 lakh crore

Ques 7. Which tennis player won the 100th ATP title at Geneva Open 2025?
Ans. Novak Djokovic

Ques 8. Which state of South India has announced to develop a world-class eco-town?
Ans. Telangana

Ques 9. At present, India’s total installed solar capacity has increased from 2.82 gigawatts in 2014 to how many gigawatts?
Ans. 100 gigawatts

Ques 10. Who has been appointed by IndiGo as its chairman?
Ans. Vikram Singh Mehta

Ques 11. Which co-founder of Google returned from retirement to work on the Gemini AI project?
Ans. Sergey Brin

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: May 4 current affairs 2025, 3 may 2025 current affairs, Current affairs may 2025 pdf, Current affairs may 2025 questions, Current affairs may 2025 in english, Current affairs may 2025 quiz.

ECIL Project Engineer Recruitment 2025

0
ECIL Project Engineer Recruitment 2025
ECIL Project Engineer Recruitment 2025

ECIL Project Engineer Recruitment 2025

ECIL Project Engineer Recruitment 2025: Electronics Corporation of India Recruitment 2025 Announced Post of Project Engineer, Assistant Project Engineer . In this Blog we define about all details of this examination Like: Important Dates, Application Fee, Vacancies, Documents & Etc. If you filled the form of ECIL Project Engineer, Assistant Project Engineer  then this post is useful for your all.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 02 June 2025
  • Walk in Interview Date : 12 June 2025

Total Vacancies:-

  • 40 Vacancies
  • S.No. Post Name Vacancy
    1. Project Engineer 35
    2. Assistant Project Engineer 05
    Total 40

Electronics Corporation of India Vacancies 2025: Selection Process

  • Registration / Document Verification
  • Personal Interview
  • Merit Bases
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • S.No. Post Name Maximum Age Is
    1. Project Engineer 33 Years 
    2. Assistant Project Engineer 30 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: 
  • S.No. Post Name Salary
    1. Project Engineer 40,000 – 55,000 /-
    2. Assistant Project Engineer 25,506 /-

Qualification:-

  • S.No. Post Name Qualification
    1. Project Engineer B.E. / B. Tech
    2. Assistant Project Engineer Diploma
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • No Application Fee Required

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: ECIL

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Ecil project engineer jobs notification 2025 pdf download, Ecil project engineer jobs notification 2025 pdf, Ecil project engineer jobs notification 2025 last date, Ecil project engineer jobs notification 2025 apply online, Ecil project engineer jobs notification 2025 hyderabad, ECIL Contract Jobs, ECIL Hyderabad Recruitment.

Current Affairs 05 June 2025

0
Current Affairs 05 June 2025
Current Affairs 05 June 2025

Current Affairs 05 June 2025

Current Affairs 05 June 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

05 June 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has inaugurated the three-day Urban Adda 2025 conference?
Ans. Dr. Mansukh Mandaviya

Ques 2. ADB has unveiled how many billion dollar plan to boost India’s urban infrastructure?
Ans. 10

Ques 3. Which state has got Tata-Airbus Helicopters manufacturing unit?
Ans. Karnataka

Ques 4. His Majesty Crown Prince Haakon of Norway along with Union Minister Sarbananda Sonowal has inaugurated the ‘India Pavilion’ at Nor-Shipping in which city?
Ans. Oslo

Ques 5. Who has been appointed as the President of Confederation of Indian Industry for FY 26?
Ans. Rajiv Memani

Ques 6. With what name is the government going to build indigenous electric aircraft for training pilots?
Ans. E-Hansa

Ques 7. Where did NITI Aayog organize a one-day “State Support Mission” regional workshop in collaboration with Setu Aayog?
Ans. Dehradun

Ques 8. Which country has topped the medal tally at the ISSF Junior World Cup 2025 in Suhl, Germany?
Ans. India

Ques 9. Which country has offered visa-free entry to Indian tourists for new categories?
Ans. Philippines

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: May 4 current affairs 2025, 3 may 2025 current affairs, Current affairs may 2025 pdf, Current affairs may 2025 questions, Current affairs may 2025 in english, Current affairs may 2025 quiz.

ISRO Scientist Recruitment 2025

0
ISRO Scientist Recruitment 2025
ISRO Scientist Recruitment 2025

ISRO Scientist Recruitment 2025

ISRO Scientist Recruitment 2025: Indian Space Research Organisation  2025 Announced Post of Scientist Engineer ‘SC’. In this Blog we define about all details of this examination Like: Posts, Application Fee, Important Dates, Age Limit & Etc. If you filled the form of ISRO Scientist Engineer ‘SC’ then this post is useful for your all.

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 27 May 2025
  • Last Date Of Apply: 16 June 2025

Total Posts

  • 320 Posts
  • S.No. Post Name Vacancy
    1. Scientist Engineer ‘SC’ (Mechanical) 160
    2. Scientist Engineer ‘SC’ (Electronics) 113
    3. Scientist Engineer ‘SC’ (Computer Science) 44
    4. Scientist Engineer ‘SC’ (Electronics)- PRL 2
    5. Scientist Engineer ‘SC’ (Computer Science) – PRL 1
    Total 320

Indian Space Research Organization Vacancies 2025: Selection Process

  1. Written Test
  2. Interview
  3. Check Official Notification

Age Limit:-

  • Maximum Age Is : 28 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 56,100 /-

Qualification:-

  • B.E. 
  • B. Tech
  • Check Official Notification

Job Location: 

  • Bengaluru , Hyderabad, Gujrat , Odisha,  Kerala , Andhra Pradesh, Telangana, 

Application Fees:

  • All  Candidate = Rs. 750 /-

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • Mark Sheet
  • Identity Document Proof- Aadhar Card, Pan Card

Official Website: ISRO

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: ISRO Recruitment 2025 apply online, Isro icrb scientist engineer jobs notification 2025 date, Isro icrb scientist engineer jobs notification 2025 last, ISRO Exam Date 2025,  ISRO exam Date 2025 for Engineers, Isro icrb scientist engineer jobs notification 2025 apply.