Friday, October 24, 2025
Home Blog Page 24

Daily Current Affairs 08 November 2024

0
Daily Current Affairs 08 November 2024
Daily Current Affairs 08 November 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 08 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

08 November 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has inaugurated the new Consulate General of India in Brisbane?
Ans. Dr. S Jaishankar

Ques 2. Which Indian cricketer has recently announced retirement from cricket?
Ans. Wriddhiman Saha

Ques 3. Indian innovations, startups have crossed what figure in the first 10 months of the current year?
Ans. $12.2 billion

Ques 4. India has requested to host the Olympics in which year?
Ans. 2036

Ques 5. Who has been unanimously elected as the leader of the BJP Legislature Party in Jammu and Kashmir?
Ans. Sunil Sharma

Ques 6. The 15th edition of Vajra Prahar exercise has started between India and which country
Ans. America

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Current Affairs Quiz Compilation, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 08 November 2024.

Daily Current Affairs 07 November 2024

0
Daily Current Affairs 07 November 2024
Daily Current Affairs 07 November 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 07 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

07 November 2024 Current Affairs

Ques 1. Where has the 5th edition of Vietnam-India bilateral army exercise Winbex 2024 started?
Ans. Ambala

Ques 2. Indian Army inducted which type of machine pistol into Northern Command?
Ans. Asmi

Ques 3. Which country launched the world’s first wooden satellite Lignosat into space in November 2024 to test the viability of wood as a space-grade material?
Ans. Japan

Ques 4. Who has launched the ‘National Biodiversity Action Policy and Plan’?
Ans. Kirti Vardhan Singh

Ques 5. Where has Union Minister Piyush Goyal inaugurated the One District One Product Wall?
Ans. Riyadh

Ques 6. Where has the 14th Hockey India Senior Men’s National Championship started?
Ans. Chennai

Ques 7. Which two companies launched a joint venture for renewable energy?
Ans. NTPC and ONGC

Ques 8. What percentage reduction in TB incidence did India achieve from 2015 to 2023?
Ans. 17.7%

Ques 9. Who has successfully completed Special Operation 4.0 conducted between 2 and 31 October 2024?
Ans. Ministry of Panchayati Raj

Ques 10. Who has taken over as Defence Secretary
Ans. Rajesh Kumar Singh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Current Affairs Quiz Compilation, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 07 November 2024.

Daily Current Affairs 06 November 2024

0
Daily Current Affairs 06 November 2024
Daily Current Affairs 06 November 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 06 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

06 November 2024 Current Affairs

Ques 1. How many medals has India won in the Under-19 World Boxing Championship in Colorado, USA?
Ans. 17

Ques 2. Where is the first Asian Buddhist Conference being held?
Ans. New Delhi

Ques 3. Who has released the Green House Gas Bulletin?
Ans. wmo

Ques 4. Exercise Garuda Shakti 24 is held between India and which country?
Ans. Indonesia

Ques 5. Whose air quality level has been categorized as poor by the Central Pollution Control Board (CPCB)?
Ans. Delhi

 

Ques 6. Who has launched the National Biodiversity Action Policy and Plan?
Ans. Kirti Vardhan Singh

Ques 7. In which area has there been progress on disengagement between India and China?
Ans. Ladakh

Ques 8. Who has been appointed as the Chairman of which NDMC?
Ans. Keshav Chandra

Ques 9. The Thadou tribe mainly lives in which state?
Ans. Manipur

Ques 10. The pair of India’s ‘Karan Singh’ and France’s ‘Florent Bax’ have won the men’s doubles title in which?
Ans. ATP Challenger Tennis Tournament

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Current Affairs Quiz Compilation, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 06 November 2024.

RPSC School Lecturer Recruitment 2024

0
RPSC School Lecturer Recruitment 2024
RPSC School Lecturer Recruitment 2024

RPSC School Lecturer Recruitment 2024

RPSC School Lecturer Recruitment 2024: Rajasthan Public Services Commission announce the post of School Lecturer 1st Grade. Some points are defined below, giving you complete information about this exam.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 05 November 2024
  • Date Of End: 04 December 2024

Total Vacancies:-

  • 2202 Vacancies
S.No. Subject Name Total Post
1. Hindi 350
2. Commerce 340
3. English 325
4. Political Science 225
5. Geography 210
6. Maths 153
7. Physics 147
8. History 90
9. Biology 67
10. Sanskrit 64
11. Physical Education 37
12. Chemistry 36
13. Economics 35
14. Drawing 35
15. Urdu 26
16. Sociology 16
17. Home Science 16
18. Punjabi 11
19. Rajasthani 7
20. Music 6
21. Coach Football 3
22. Coach Wrestling 1
23. Coach Hockey 1
24. Coach Kho Kho 1
Total 2202

 

Rajasthan Public Services Commission Notification 2024: Selection Process

  • Written Examination
  • Document Verification
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 21 Years
  • Maximum Age Is: 40 Years

Age Relaxation:-

  • For SC / ST= 05 Years
  • For OBC= 03 Years

Pay Salary:-

S.No. Grade Pay Pay Level
1. 4,800/- Level – 1 to 12

 

Qualification:-

  • Master’s  Degree in Related Subject
  • Diploma
  • B.Ed
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For General Candidate: Rs. 600/-
  • For OBC / BC Candidate: Rs. 400/-
  • For SC / ST  Candidate: Rs. 400/-
  • Correction Charges: Rs. 500/-

Job Location: 

  • Rajasthan

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • Degrees & Diploma 
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: RPSC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Rpsc school lecturer jobs notification 2024 pdf, RPSC School Lecturer Vacancy 2024, Rpsc school lecturer jobs notification 2024 last date, Rpsc school lecturer jobs notification 2024 apply online, RPSC Vacancy 2024, School Lecturer Vacancy 2024 Sanskrit Department, RPSC Assistant Professor Vacancy 2024, RPSC School Lecturer Syllabus.

Daily Current Affairs 05 November 2024

0
Daily Current Affairs 05 November 2024
Daily Current Affairs 05 November 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 05 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

05 November 2024 Current Affairs

Ques 1. Which player has won the gold medal in the Under-19 World Boxing Championship in Colorado, USA?
Ans. Krisha Verma

Ques 2. The Reserve Bank of India (RBI) has brought 102 tonnes of gold to India from which country?
Ans. Britain

Ques 3. On which date has the Indian Army contingent left for the 15th edition of the Indo-US joint special forces exercise ‘Vajra Prahar’?
Ans. 01 November

Ques 4. In which sanctuary of India has a butterfly park been inaugurated?
Ans. Pakke Tiger Reserve

Ques 5. India and whom have held bilateral consultations in Tirana on November 01?
Ans. Albania

Ques 6. The US has announced additional security assistance of an estimated $425 million to which country?
Ans. Ukraine

Ques 7. Railways has reduced the advance reservation deadline from 120 days to how much?
Ans. 60 days

Ques 8. Which Indian Administrative Service officer has taken over as Defence Secretary from November 01?
Ans. Rajesh Kumar Singh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Current Affairs Quiz Compilation, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 05 November 2024.

Daily Current Affairs 04 November 2024

0
Daily Current Affairs 04 November 2024
Daily Current Affairs 04 November 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 04 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

04 November 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has been declared the sixth President of Botswana?
Ans. Duma Boko

Ques 2. Which medal has India won in Sultan Johar Cup Junior Hockey
Ans. Bronze

Ques 3. Who will inaugurate Gujarat’s largest waste to energy plant at ‘Pirana’ in Ahmedabad on November 01?
Ans. Amit Shah

Ques 4. Which state is hosting the Paragliding World Cup for the second time?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 5. Who has become the first woman to win the title of Miss Grand International
Ans. Rachel Gupta

Ques 6. Where has the world famous Pushkar Fair started?
Ans. Rajasthan

Ques 7. Which state government has announced the creation of special education zones
Ans. Uttar Pradesh

Ques 8. Who celebrated the foundation day of ‘Jammu-Kashmir’ and ‘Ladakh’ at the Raj Bhavan in Hyderabad on October 31?
Ans. Jishnu Dev Verma

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Current Affairs Quiz Compilation, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 04 November 2024.

Today Current Affairs 28 & 29 October 2024

0
Today Current Affairs 28 & 29 October 2024
Today Current Affairs 28 & 29 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 28 & 29 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

28 & 29 October 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has been appointed as the working president of the Jharkhand unit of the BJP?
Ans. Ravindra Kumar Rai

Ques 2. Which state government will set up a special court for people with disabilities?
Ans. Delhi

Ques 3. New Zealand ended which series of victories for India?
Ans. 12 years

Ques 4. Who will share his views in the ‘Mann Ki Baat’ program on All India Radio at 11 am on October 27?
Ans. Prime Minister ‘Narendra Modi’

Ques 5. India AI and Meta have announced the establishment of ‘Center for Generative AI’ (Srujan) in which IIT institute?
Ans. IIT Jodhpur

Ques 6. Which issue did the Prime Minister discuss with the German Chancellor?
Ans. Ukraine and Gaza

Ques 7. Who has announced a loan of Rs 2800 crore to Bengaluru Suburban Railway?
Ans. European Investment Bank

Ques 8. How many sports have been removed from the Commonwealth Games to be held in Glasgow in 2026
Ans. 9

Ques 9. ISRO has tied up with whom for biotechnology experiments in space?
Ans. DBT

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Today Current Affairs 26 October 2024

0
Today Current Affairs 26 October 2024
Today Current Affairs 26 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 26 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

26 October 2024 Current Affairs

Ques 1. In which state of India is ‘World Gibbon Day’ being celebrated?
Ans. Assam

Ques 2. Which state has launched the Citizen Sentinel app to monitor the confusion of traffic rules
Ans. Kerala

Ques 3. The government has started a national celebration of how many years to commemorate the 150th birth anniversary of Sardar Patel?
Ans. 2 years

Ques 4. Who has launched seven new services with the aim of revolutionizing digital security?
Ans. ‘Bharat Sanchar Nigam Limited’

Ques 5. Which ministry has implemented the PM Yuva Achievement Scholarship Award Scheme for Vibrant India?
Ans. Ministry of Social Justice and Empowerment

Ques 6. Who has been appointed CEO of Eko Life?
Ans. Sandeep Goenka

Ques 7. For what purpose has the PM SHRI scheme been launched?
Ans. Upgrading schools

Ques 8. When has the registration for ‘International Film Festival of India- 2024’ started?
Ans. 23 October

Ques 9. Who has been appointed the next Chief Justice of Pakistan?
Ans. Yahya Afridi

Ques 10. In which year will the 63rd Foundation Day of ITBP be celebrated?
Ans. 2024

Ques 11. Which state has secured second place in the country for excellent work in water management and conservation in the 5th National Water Awards ceremony?
Ans. Uttar Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Today Current Affairs 25 October 2024

0
Today Current Affairs 25 October 2024
Today Current Affairs 25 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 25 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

25 October 2024 Current Affairs

Ques 1. For how many years have India and Pakistan extended the Kartarpur Corridor Agreement?
Ans. 5 years

Ques 2. Which ministry will organize the nationwide Digital Life Certificate Campaign 3.0?
Ans. Department of Pension and Pensioners’ Welfare

Ques 3. Modi offered help to Putin in resolving which conflict?
Ans. Russia-Ukraine conflict

Ques 4. Who will be on a three-day visit to India from October 24 to participate in the 7th Inter-Governmental Consultations?
Ans. Chancellor of Germany ‘Olaf Scholz’

Ques 5. Where will the third edition of the Indian Navy’s Naval Innovation and Indigenisation Seminar be held?
Ans. New Delhi

Ques 6. Which area has been strengthened by the inclusion of the fourth nuclear submarine in the Indian Navy?
Ans. Maritime Security

Ques 7. Which senior IAS officer has become the new Chairman of the Staff Selection Commission (SSC)?
Ans. S. Gopalakrishnan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Cyclone Dana

0
Cyclone Dana
Cyclone Dana

Cyclone Dana

Cyclone Dana: चक्रवाती तूफान दाना वर्तमान में तटीय ओडिशा की ओर बढ़ रहा है, शुक्रवार की सुबह को यह राज्य में भारी बारिश और आंधी लाएगा। इस दौरान हवा की गति 100-120 किमी प्रति घंटा रहने की उम्मीद है। वर्तमान में तटीय क्षेत्रों में हवा की गति 60-70 किमी प्रति घंटा है। जगतसिंहपुर, केंद्रपाड़ा, भद्रक, बालासोर और मेदिनीपुर जिलों में हवा की गति बहुत अधिक होगी।

चक्रवात के साथ भारत के पूर्वी तट पर भारी वर्षा होगी, खासकर बंगाल और ओडिशा में। आने वाले तूफान के जवाब में, राष्ट्रीय आपदा प्रतिक्रिया बल (NDRF) ने ओडिशा और पश्चिम बंगाल सहित पांच राज्यों में 56 टीमों को तैनात किया है।

ओडिशा चक्रवात दाना के लिए कैसे तैयारी कर रहा है?

सरकारी अधिकारियों और बचाव बलों ने उन क्षेत्रों से लोगों को निकालना शुरू कर दिया है जो चक्रवात के कारण सबसे अधिक प्रभावित होने की संभावना है। लगभग 10 लाख लोगों के पुनर्वास से निपटने के लिए, बहुउद्देशीय चक्रवात आश्रयों, बाढ़ आश्रयों और अन्य इमारतों की पहचान की गई है और उन्हें अस्थायी राहत शिविरों के रूप में तैयार किया गया है।

300 से अधिक ट्रेनें रद्द कर दी गई हैं और कोलकाता हवाई अड्डे पर आज शाम 6 बजे से शुक्रवार सुबह 9 बजे तक उड़ान संचालन भी स्थगित कर दिया गया है।

चक्रवात दाना को इसका नाम कैसे मिला?

इंडियन एक्सप्रेस की रिपोर्ट के अनुसार, चक्रवात दाना का नाम कतर ने WMO द्वारा तैयार उष्णकटिबंधीय चक्रवात नामकरण प्रणाली के अनुसार रखा था। दाना शब्द का अरबी में अर्थ ‘उदारता’ है और इसे कतर ने चुना था।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Dana cyclone today, Dana cyclone path, Dana cyclone map, Dana cyclone tracker live windy.