Thursday, October 23, 2025
Home Blog Page 23

Today’s Current Affairs 21 November 2024

0
Today's Current Affairs 21 November 2024
Today's Current Affairs 21 November 2024

Current Affairs

Today’s Current Affairs 21 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

21 November 2024 Current Affairs

Ques 1. Which country will host the Global Learning and Development Framework (GLDF) Result Management Training?
Ans. India

Ques 2. The Golden Jubilee edition of the All India Police Science Congress was inaugurated in which state?
Ans. Gujarat

Ques 3. Which state hosted the 6th Helicopter and Small Aircraft Summit 2024?
Ans. Meghalaya

Ques 4. Who will represent India in the 11th ASEAN Defence Ministers’ Meeting?
Ans. Rajnath Singh

Ques 5. Where has China unveiled a megaport
Ans. Peru

Ques 6. How many coastal villages of Odisha have been recognized as ‘tsunami ready’ by UNESCO’s Intergovernmental Oceanographic Commission?
Ans. 24

Ques 7. Which veteran filmmaker has been appointed the President of the International Jury for the International Film Festival of India-2024?
Ans. Ashutosh Gowariker

Ques 8. Where was the 2024 Global Freight Summit organized?
Ans. Dubai

Ques 9. What has Delhi’s Sarai Kale Khan Chowk been renamed as
Ans. Birsa Munda Chowk

Ques 10. What has the Central Government launched to promote the textile manufacturing industry?
Ans. Vision Next Program

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Today’s Current Affairs 21 November 2024.

Today’s Current Affairs 20 November 2024

0
Today's Current Affairs 20 November 2024
Today's Current Affairs 20 November 2024

Current Affairs

Today’s Current Affairs 20 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

20 November 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has won the Blitz title in the Tata Steel Chess India Tournament?
Ans. Magnus Carlsen

Ques 2. Which Sri Lankan party has registered a big victory by securing two-thirds majority in the Parliament.
Ans. Ruling National People’s Power

Ques 3. Tulsi Gabbard has been appointed to which post?
Ans. National Intelligence Director

Ques 4. Who has released the book Why India Matters?
Ans. S Jaishankar

Ques 5. Which institute will do the work of robotics technology for the modernization of fighter planes of the Indian Air Force?
Ans. Indian Institute of Technology, Jodhpur

Ques 6. In which country did Typhoon Man-Yi make landfall?
Ans. Philippines

Ques 7. Alex Didier Filham has been sworn in as the new Prime Minister of which country
Ans. Haiti

Ques 8. Where in Rajasthan will Neyveli Lignite Corporation install three lignite-based units of 125-125 MW capacity?
Ans. Gudha, Bikaner

Ques 9. Sri Lanka’s Constitutional Council has formally approved the appointment of whom as the Chief Justice of the country?
Ans. Murdu Nirupa Bidushini Fernando

Ques 10. For which industry has the “Vision Next” program been launched?
Ans. Textiles

Ques 11. Which tourist destination will be developed by the state government on the lines of Ayodhya and Kashi?
Ans. Pushkar, Ajmer

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Today’s Current Affairs 19 November 2024.

Today’s Current Affairs 19 November 2024

0
Today's Current Affairs 19 November 2024
Today's Current Affairs 19 November 2024

Current Affairs

Today’s Current Affairs 19 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

19 November 2024 Current Affairs

Ques 1. Which measure has been adopted by the Delhi government for pollution control?
Ans. Odd-even vehicle system

Ques 2. In which block of Rajasthan, Niti Aayog is organizing Jal Utsav till November?
Ans. Sangaria, Hanumangarh

Ques 3. Which folk artist of Rajasthan has been awarded the India’s Excellence Award-2024?
Ans. Sher Mohammad

Ques 4. Andhra Pradesh has signed 8 MoUs with which institute?
Ans. IIT Madras

Ques 5. Who has presented his research paper at the International Salt Lake Research Conference held in Antalya Turkey?
Ans. Dr. Seema Kulshreshtha

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Today’s Current Affairs 19 November 2024.

Today’s Current Affairs 17 & 18 November 2024

0
Today's Current Affairs 17 & 18 November 2024
Today's Current Affairs 17 & 18 November 2024

Current Affairs

Today’s Current Affairs 17 & 18 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

17 & 18 November 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has been appointed for the post of White House Communications Chief?
Ans. Steven Cheung

Ques 2. Who has been appointed as the Director of National Intelligence by the newly elected US President Donald Trump?
Ans. Tulsi Gabbard

Ques 3. Which company has been given the status of the world’s most durable aluminum company?
Ans. Hindalco

Ques 4. With which institute have the scientists of the National Animal Resources Bureau, Karnal developed a DNA chip for information on indigenous horses?
Ans. National Horse Research Centre, Bikaner

Ques 5. Where has the ’43rd India International Trade Fair’ started from November 14?
Ans. New Delhi

Ques 6. Which District Collector has launched the ‘Raasta Kholo Abhiyan’ in Jaipur?
Ans. Dr. Jitendra Kumar Soni

Ques 7. The Andhra Pradesh government has signed eight MoUs with which IIT institute?
Ans. IIT Madras

Ques 8. Who has received the Coach of the Year award in the Indian Sports Awards 2024?
Ans. Suma Shirur

Ques 9. Prime Minister Narendra Modi has expressed condolences on the demise of which former MP of Chittorgarh?
Ans. Mahendra Singh Mewar

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Today’s Current Affairs 17 & 18 November 2024.

Today’s Current Affairs 15 November 2024

0
Today's Current Affairs 15 November 2024
Today's Current Affairs 15 November 2024

Current Affairs

Today’s Current Affairs 15 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

15 November 2024 Current Affairs

Ques 1. Who will be the new National Security Advisor of America?
Ans. Mike Waltz

Ques 2. Whose birthday is celebrated as Children’s Day (14 November) in India?
Ans. Jawaharlal Nehru

Ques 3. Where has DRDO conducted the first flight test of a long-range land-attack cruise missile?
Ans. Odisha

Ques 4. Who has won the Chennai Grand Masters title?
Ans. Arvind Chithambaram

Ques 5. In which district has the Ministry of Environment, Forest and Climate Change approved the opening of flying clubs and flying schools?
Ans. Kota

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Today’s Current Affairs 15 November 2024.

IDBI Executive Recruitment 2024

0
IDBI Executive Recruitment 2024
IDBI Executive Recruitment 2024

IDBI Executive Recruitment 2024

IDBI Executive Recruitment 2024: Industrial Development Bank Of India Recruitment 2024 announce the post of Executive Sales & Operations. Some points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 07 November 2024
  • Date Of End: 16 November 2024

Total Vacancies:-

  • 1000 Vacancies
S.No. Category Vacancy
1. General 448
2. OBC 231
3. SC 127
4. EWS 100
5. ST 94
Total 1000

 

Selection Process

  • Online Test
  • Document Verification
  • Pre Recruitment Medical Examination
  • Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 20 Years
  • Maximum Age Is: 25 Years

Age Relaxation:-

  • For SC/ST Candidate: 05 Years
  • For OBC Candidate: 03 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 29,000 – 31,000/-

Qualification:-

  • Graduation
  • Work Experience
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For PWD / ST / SC Candidate: Rs. 250/-
  • For Other Candidate: Rs. 1,050/-

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • Marksheet
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: IDBI

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: IDBI Notification 2024.

Today’s Current Affairs 14 November 2024

0
Today's Current Affairs 14 November 2024
Today's Current Affairs 14 November 2024

Current Affairs

Today’s Current Affairs 14 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

14 November 2024 Current Affairs

Ques 1. Who took oath as the 51st Chief Justice of the country on November 11?
Ans. Justice Sanjeev Khanna

Ques 2. Where has the Rising Rajasthan Pre Summit of the Department of Mining and Petroleum been organized?
Ans. Jaipur

Ques 3. Who has won the women’s singles title of the New South Wales Squash Open competition in Sydney?
Ans. Anahat Singh

Ques 4. Who has ranked first in the Edelgive Haroon Philanthropy List 2024?
Ans. Shiv Nadar

Ques 5. Which country has topped the Global City Index in West Asia and Africa for the second consecutive year?
Ans. Dubai

Ques 6. ‘Innofest India 2024’ has been launched by whom?
Ans. Haribhau Bagde

Ques 7. Q.S. How many Indian institutions have secured a place in the top 100 institutions globally in the World University Ranking?
Ans. 07

Ques 8. Where has the ‘Women’s Asian Hockey Champions Trophy’ started from November 11?
Ans. Rajgir, Bihar

Ques 9. Who has won the title in the IGU Maharashtra Women and Junior Girls Golf Championship held at Oxford Golf Resorts, Pune?
Ans. Ojaswini Saraswat

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Today’s Current Affairs 14 November 2024.

UPSC CBI Recruitment 2024

0
UPSC CBI Recruitment 2024
UPSC CBI Recruitment 2024

UPSC CBI Recruitment 2024

UPSC CBI Recruitment 2024: Union Public Service Commission Recruitment 2024 announce the post of Assistant Programmer in CBI. Some points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 09 November 2024
  • Date Of End: 28 November 2024

Total Vacancies:-

  • 27 Vacancies
  • General : 08
  • OBC : 09
  • EWS : 04
  • SC : 04
  • ST : 02

Union Public Service Commission Recruitment Vacancies 2024: Selection Process

  • Interview
  • Document Verification
  • Medical Examination
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Maximum Age Limit: 30 Years

Age Relaxation:-

  • Age Relaxation As Per Rule

Qualification:-

  • Master’s Degree
  • Bachelor’s Degree
  • A Level Diploma 
  • 3 Years Experience
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For SC / ST / PWD / Female = Nill
  • For Other Candidate= Rs. 25/-

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: UPSC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Upsc cbi assistant programmer jobs notification 2024 date, Upsc cbi assistant programmer jobs notification 2024 apply, Upsc assistant programmer in cbi syllabus, Upsc cbi assistant programmer salary, Upsc cbi assistant programmer apply, Upsc cbi assistant programmer apply online, Upsc assistant programmer syllabus, CBI UPSC.

Today’s Current Affairs 13 November 2024

0
Today's Current Affairs 13 November 2024
Today's Current Affairs 13 November 2024

Current Affairs

Today’s Current Affairs 13 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

13 November 2024 Current Affairs

Ques 1. In America, Republican Party candidate Donald Trump has won in which state?
Ans. Arizona

Ques 2. Which country has launched Lignosat, a satellite made of wood, into space
Ans. Japan

Ques 3. World Immunization Day is celebrated every year on which day?
Ans. November 10

Ques 4. What percentage of subsidy will the Central Cooperative Bank and Primary Cooperative Land Development Bank now give on agricultural loans?
Ans. 7 percent

Ques 5. Which country has announced the closure of the Student Direct Stream Program?
Ans. Canada

Ques 6. India’s largest integrated power company, ‘NTPC Limited’ has celebrated its 50th Foundation Day on which date?
Ans. November 08

Ques 7. Which country will make a law to ban social media for children below 16 years of age?
Ans. Australia

Ques 8. Who inaugurated the second annual edition of the ‘Indian Military Heritage Festival’ in New Delhi on 08 November?
Ans. Anil Chauhan

Ques 9. Who has been given the Global Responsible Tourism Award for Cultural Diversity by the International Center for Responsible Tourism?
Ans. Rajasthan Studio

Ques 10. The Supreme Court has upheld the minority status of which university?
Ans. Aligarh Muslim University

Ques 11. Where has the first polo stadium been inaugurated?
Ans. Ladakh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Today’s Current Affairs 13 November 2024.

Today’s Current Affairs 10 & 11 November 2024

0
Today's Current Affairs 10 & 11 November 2024
Today's Current Affairs 10 & 11 November 2024

Current Affairs

Today’s Current Affairs 10 & 11 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

10 & 11 November 2024 Current Affairs

Ques 1. Which foundation day has been celebrated by the state of Uttarakhand?
Ans. 25th

Ques 2. Which country and India have strengthened defence ties with a new MoU
Ans. Algeria

Ques 3. What is the name of the Indian Navy’s initiative to promote friendly relations with the navies/maritime agencies of the Indian Ocean littoral countries?
Ans. Ocean

Ques 4. On the first anniversary of the state government, Bhajan Lal Sharma has announced to make how many women Lakhpati Didi?
Ans. 1 Lakh

Ques 5. The National Institute of Ocean Technology has set up a ‘Ballast Water Purification Technology Test Facility’ at which NIOT beach?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 6. What is the name of the indigenously designed and manufactured machine pistol which has recently been inducted into the Indian Army?
Ans. Aasmi

Ques 7. Who has terminated the affiliation of 21 schools of Rajasthan and Delhi, while the board has also downgraded the status of six schools from senior secondary to secondary?
Ans. Central Board of Secondary Education

Ques 8. Who from Rajasthan has been made a member of the protocol committee for the 38th National Games to be held in Uttarakhand?
Ans. Tejashwi Gehlot

Ques 9. Where has the World University Shooting Championship started?
Ans. New Delhi

Ques 10. The Chief Minister of which state has launched the Deepam 2.0 Free Cylinder Scheme
Ans. Andhra Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Today’s Current Affairs 10 & 11 November 2024.