Thursday, October 23, 2025
Home Blog Page 22

Today’s Current Affairs 30 November 2024

0
Today's Current Affairs 30 November 2024
Today's Current Affairs 30 November 2024

Current Affairs

Today’s Current Affairs 30 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

30 November 2024 Current Affairs

Ques 1. In whose honor has a stand been named at the Eden Gardens Stadium
Ans. Jhulan Goswami

Ques 2. Which insurance provider has unveiled its latest corporate social responsibility initiative, ‘Star Arogya Digi Seva’?
Ans. Star Health Insurance

Ques 3. Who has been appointed as the chairman of the newly formed Election Commission of Bangladesh
Ans. A M M Nasir Uddin

Ques 4. Which company has completed the work of setting up India’s first green hydrogen fuel station in Leh, Ladakh for NTPC in November 2024?
Ans. Amara Raja Infra

Ques 5. Who has been nominated by US President-elect Donald Trump as the director of the ‘National Institute of Health’?
Ans. Jai Bhattacharya

Ques 6. Who has launched the Vision Portal?
Ans. Dr Jitendra Singh

Ques 7. Where was India’s first green hydrogen fuel station set up?
Ans. Leh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Today’s Current Affairs 30 November 2024.

RPSC Agriculture Officer Recruitment 2024

0
RPSC Agriculture Officer Recruitment 2024
RPSC Agriculture Officer Recruitment 2024

RPSC Agriculture Officer Recruitment 2024

RPSC Agriculture Officer Recruitment 2024: Rajasthan Public Services Commission announce the post of Agriculture Officer. Some key points are defined below, giving you complete information about this exam.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 29 November 2024
  • Date Of End: 13 December 2024

Total Vacancies:-

  • 52 Vacancies
S.No. Category Posts
1. General 14
2. OBC 12
3. SC 10
4. EWS 6
5. ST 5
6. MBC 5
Total 52

Rajasthan Public Services Commission Notification 2024: Selection Process

  • Written Examination
  • Document Verification
  • Medical Examination
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 20 Years
  • Maximum Age Is: 40 Years

Pay Salary:-

  • Pay Scale: As Per RPSC Norms

Qualification:-

  • M.Sc. in Agriculture / Horticulture
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For General Candidate: Rs. 600/-
  • For OBC / BC Candidate: Rs. 400/-
  • For SC / ST  Candidate: Rs. 400/-

Job Location: 

  • Rajasthan

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • Degrees 
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: RPSC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Rpsc agriculture officer jobs notification 2024 rajasthan, Rpsc agriculture officer jobs notification 2024 pdf, Rajasthan AAO Vacancy 2024 Notification, Rpsc agriculture officer jobs notification 2024 last date, Rpsc agriculture officer jobs notification 2024 date, Rpsc agriculture officer jobs notification 2024 apply online, AAO Agriculture Vacancy 2024.

 

Today’s Current Affairs 29 November 2024

0

Current Affairs

Today’s Current Affairs 29 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

29 November 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has launched the national campaign ‘Child Marriage Free India’?
Ans. Annapurna Devi

Ques 2. Where was the India-Singapore military exercise “Agniwarrior 2024” organized?
Ans. Maharashtra

Ques 3. In which language did President Draupadi Murmu release the amendment letter of the Indian Constitution on the occasion of 2024 Constitution Day?
Ans. Sanskrit and Maithili

Ques 4. Where has the Voyage Sri Lanka-2024 conference been organized?
Ans. Colombo

Ques 5. How many times has Max Verstappen won the F1 World Championship?
Ans. Four

Ques 6. Which senior IPS officer has been re-appointed as the Director General of Police (DGP) of Maharashtra?
Ans. Rashmi Shukla

Ques 7. Where has India’s first ‘Constitution Museum’ been inaugurated?
Ans. Haryana

Ques 8. The third meeting of the Joint Defense Cooperation Committee (JDCC) between India and which country was held in Goa in November 2024?
Ans. Tanzania

Ques 9. Rajkumar Choudhary has been given charge of which additional post?
Ans. CMD of SJVN

Ques 10. Yamandou Orsi has been elected the new President of which country?
Ans. Uruguay

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Today’s Current Affairs 29 November 2024.

Today’s Current Affairs 28 November 2024

0
Today's Current Affairs 28 November 2024
Today's Current Affairs 28 November 2024

Current Affairs

Today’s Current Affairs 28 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

28 November 2024 Current Affairs

Ques 1. S&P Global Ratings has maintained India’s GDP forecast for the current financial year 2024-25 at how much percent?
Ans. 6.8%

Ques 2. On which date is ‘International Day for the Elimination of Violence against Women’ celebrated every year across the world to prevent violence against women?
Ans. 25 November

Ques 3. Khilly Ram Meena has been appointed as the new Chief Secretary of which state
Ans. Mizoram

Ques 4. Who has unveiled The Teacher App?
Ans. Dharmendra Pradhan

Ques 5. N. of India The pair of Shri Ram Balaji and Ritwik Bolipalli have won the men’s doubles title in which?
Ans. ATP Tennis Challenger Tour

Ques 6. Who has been included as the youngest player in IPL 2025?
Ans. Vaibhav Suryavanshi

Ques 7. When did India decide to retain the words ‘secular’ and ‘socialist’ in the preamble of the Constitution?
Ans. 2024

Ques 8. Which Asian Games bronze medalist has won the gold medal with a national record in the Hachioji long distance running event in Japan?
Ans. ‘Gulveer Singh’

Ques 9. In which state Karimganj district has been renamed as Shri Bhumi
Ans. Assam

Ques 10. Who inaugurated the ICA Global Cooperative Conference at Bharat Mandapam, New Delhi in November 2024?
Ans. Narendra Modi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Today’s Current Affairs 28 November 2024.

 

 

IDBI Junior Assistant Manager Notification 2024

0
IDBI Junior Assistant Manager Notification 2024
IDBI Junior Assistant Manager Notification 2024

IDBI Junior Assistant Manager Notification 2024

IDBI Junior Assistant Manager Notification 2024: Industrial Development Bank Of India Recruitment 2024 announce the post of Junior Assistant Manager & Agriculture Asset Officer . Some points are defined below, giving you complete information of this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 21 November 2024
  • Date Of End: 30 November 2024

Total Vacancies:-

  • 600 Vacancies
S.No. Post Vacancy
1. Junior Assistant Manager 500
2. Agriculture Asset Officer 100
Total 600

 

Selection Process

  • Online Test
  • Document Verification
  •  Personal Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 20 Years
  • Maximum Age Is: 25 Years

Age Relaxation:-

  • For ST Candidate: 05 Years
  • For SC Candidate: 05 Years
  • For OBC Candidate: 03 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 6,14,000 – 6,50,000/-

Qualification:-

  • Bachelor’s Degree
  • B.Sc.
  • B.Tech
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For SC / PWD / ST Candidate: Rs. 250/-
  • For Other Candidate: Rs. 1,050/-

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • Marksheet
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: IDBI

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Idbi jam recruitment 2024 syllabus, Idbi jam recruitment 2024 notification, Idbi jam recruitment 2024 notification pdf, IDBI Recruitment 2024 apply online, Idbi jam recruitment 2024 last date, Idbi jam recruitment 2024 exam date, IDBI JAM Salary.

Today’s Current Affairs 27 November 2024

0
Today's Current Affairs 27 November 2024
Today's Current Affairs 27 November 2024

Current Affairs

Today’s Current Affairs 27 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

27 November 2024 Current Affairs

Ques 1. The winter session of the Legislative Assembly of which state is starting today, 26 November?
Ans. Odisha

Ques 2. Which country has declared food-borne diseases as a ‘national disaster’?
Ans. South Africa

Ques 3. Who has inaugurated the Global Cooperative Conference of the International Cooperative Alliance (ICA)?
Ans. Narendra Modi

Ques 4. Who recently won in Maharashtra?
Ans. NDA

Ques 5. ‘Scott Besant’ has been appointed as the Finance Minister of which country?
Ans. United States of America

Ques 6. Who has been appointed as the Agriculture Minister by the US President-elect Donald Trump?
Ans. Brooke Rollins

Ques 7. Who will replace JSW Steel in the BSE Sensex?
Ans. Zomato

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Today’s Current Affairs 27 November 2024.

 

Today’s Current Affairs 26 November 2024

0
Today's Current Affairs 26 November 2024
Today's Current Affairs 26 November 2024

Current Affairs

Today’s Current Affairs 26 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

26 November 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has collaborated in the Gaganyaan mission?
Ans. ASA and ISRO

Ques 2. Which country will conduct census after four decades?
Ans. Iraq

Ques 3. Which Indian athlete has won the gold medal with a national record in the Hachioji long distance running competition in Japan?
Ans. Gulveer Singh

Ques 4. Who has been appointed as the Prime Minister by the military government of Mali?
Ans. Abdoulaye Maiga

Ques 5. Rafael Nadal retired from professional tennis and he is from which country?
Ans. Spain

Ques 6. Who has been nominated as the Finance Minister by the newly elected President of America Donald Trump?
Ans. Scott Besant

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Today’s Current Affairs 26 November 2024.

 

Today’s Current Affairs 23 & 24 November 2024

0
Today's Current Affairs 23 & 24 November 2024
Today's Current Affairs 23 & 24 November 2024

Current Affairs

Today’s Current Affairs 23 & 24 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

23 & 24 November 2024 Current Affairs

Ques 1. Where will the International Gita Mahotsav be organized?
Ans. Kurukshetra

Ques 2. Bhajanlal Sharma has announced to create which new tourist circuit by combining Beneshwar Dham, Mangarh Dham, Tripura Sundari, Sitamata Sanctuary?
Ans. Vagad Circuit

Ques 3. Who will chair the IFFI 2024 International Pair?
Ans. Ashutosh Gowarikar

Ques 4. In how many PM Shri Vidyalayas of the state, pre-primary classes will be conducted?
Ans. 402

Ques 5. Who has been appointed as the mentor of women’s cricket operations by the Andhra Cricket Association?
Ans. Mithali Raj

Ques 6. Where has South Asia’s largest sea platform Sagar Manthan started?
Ans. New Delhi

Ques 7. Which film has been made tax free by the Rajasthan government?
Ans. The Sabarmati Report

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Today’s Current Affairs 23 & 24 November 2024.

Today’s Current Affairs 22 November 2024

0
Today's Current Affairs 22 November 2024
Today's Current Affairs 22 November 2024

Current Affairs

Today’s Current Affairs 22 November 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

22 November 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has imposed a fine of Rs 213 crore 14 lakh on social media platform ‘Meta’ over WhatsApp’s 2021 privacy policy update?
Ans. Competition Commission of India

Ques 2. In which district has the Chief Minister announced the opening of Archery and Athletics Sports Academy for the Saharia tribe?
Ans. Shahabad, Baran

Ques 3. Which public sector company of India has been awarded the prestigious Green World Awards 2024?
Ans. Coal India Limited

Ques 4. Who has been appointed as White House Press Secretary?
Ans. Caroline Levitt

Ques 5. Which Indian tennis player has announced retirement?
Ans. Prajnesh Ganeswaran

Ques 6. Who has been awarded the ‘Para Athlete of the Year’ award?
Ans. Avni Lekhara

Ques 7. Who has been made the captain of the Uttar Pradesh team for the Syed Mushtaq Ali Trophy?
Ans. Bhuvneshwar Kumar

Ques 8. Morgan Stanley has lowered India’s growth forecast for FY 2025 from 7 percent to how many percent in November 2024?
Ans. 6.7%

Ques 9. Who will make an official visit to Vientiane, the capital of Laos from November 20 to 22 to attend the ASEAN Defence Ministers’ Meeting (ADMM-Plus)?
Ans. Defence Minister ‘Rajnath Singh’

Ques 10. Where did Vice President Jagdeep Dhankhar attend the Janjati Gaurav Mahotsav program as the chief guest?
Ans. Kotra, Udaipur

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Today’s Current Affairs 22 November 2024.

SIDBI Recruitment 2024

0
SIDBI Recruitment 2024
SIDBI Recruitment 2024

SIDBI Recruitment 2024

SIDBI Recruitment 2024: Small Industries Development Bank of India Recruitment 2024 announce the post of Manager, Assistant Manager. Some points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 08 November 2024
  • Date Of End: 02 December 2024

Total Vacancies:-

  • 72 Vacancies

Small Industries Development Bank of India Vacancies 2024: Selection Process

  • Examination (Phase I , Phase II)
  • Group Discussion 
  • Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Post Name Minimum Age  Maximum Age
    Assistant Manager 21 Years 30 Years
    Manager 25 Years 33 Years

Age Relaxation:-

  • For SC/ST Candidate: 05 Years
  • For OBC Candidate: 03 Years

Pay Scale:-

  • Post Name Pay Scale
    Assistant Manager 1,00,000/-
    Manager 1,15,000/-

Qualification:-

  • Post Name Education Qualification
    Assistant Manager Graduation, MBA, CA, CS
    Manager Post Graduation, Degree, MCA
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For PWBD / ST / SC Candidate: Rs. 175/-
  • For Other Candidate: Rs. 1,100/-

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • Degree
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: SIDBI

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Sidbi grade a notification 2024 syllabus, Sidbi grade a notification 2024 pdf download, SIDBI Grade B Notification 2024, SIDBI Grade A Syllabus, SIDBI Grade A Salary, SIDBI Notification 2024, SIDBI Grade A eligibility, Sidbi grade a notification 2024 date.