Thursday, October 23, 2025
Home Blog Page 20

Daily Current Affairs 19 & 20 December 2024

0
Daily Current Affairs 19 & 20 December 2024
Daily Current Affairs 19 & 20 December 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 19 & 20 December 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

19 & 20 December 2024 Current Affairs

Ques 1. Where will the upcoming World Rapid and Blitz Championships be held?
Ans. New York

Ques 2. Which great cricketer retired from international cricket?
Ans. R Ashwin

Ques 3. Who has flagged off the ‘Fit India Cycling Tuesday’ initiative in New Delhi on 17 December?
Ans. Union Minister Mansukh Mandaviya

Ques 4. The 9th Defence Dialogue between India and which country has been held in New Delhi?
Ans. Thailand

Ques 5. Who has inaugurated the 4-week winter internship programme for postgraduate level students?
Ans. Vijaya Bharti Sayani

Ques 6. Which woman became the new Vice President and Country Manager of Google India?
Ans. Preeti Lobana

Ques 7. BMW Group has tied up with whom to transform the educational landscape in rural India?
Ans. UNICEF

Ques 8. DPIIT has signed MoU with which bank to strengthen the startup ecosystem and promote innovation?
Ans. HDFC Bank

Ques 9. How many times did the agriculture budget increase in the last decade?
Ans. Six times

Ques 10. In which city of UP did PM Modi launch major development projects worth Rs 5700 crore?
Ans. Prayagraj

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 19 & 20 December 2024, Current Affairs.

Daily Current Affairs 18 December 2024

0
Daily Current Affairs 18 December 2024
Daily Current Affairs 18 December 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 18 December 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

18 December 2024 Current Affairs

Ques 1. How much amount has the Center distributed to the states in the financial year 2024-25?
Ans. ₹71,889 crore

Ques 2. According to the Central Pollution Control Board, where has the Air Quality Index (AQI) been recorded at 342 as of 7 am on December 16?
Ans. New Delhi

Ques 3. When is UNICEF Foundation Day celebrated?
Ans. 11 December

Ques 4. Which country has joined the Trans-Pacific Comprehensive and Progressive Partnership (CPTPP) agreement?
Ans. Britain

Ques 5. Which famous tabla player has passed away in San Francisco (USA) at the age of 73?
Ans. Zakir Hussain

Ques 6. Who has taken over as the CVO of BEL?
Ans. Nilabhra Sengupta

Ques 7. Who has inaugurated the state’s first semiconductor assembly and testing outsourced plant in Surat, Gujarat?
Ans. C.R. Patil

Ques 8. Where was India’s first diabetes biobank established?
Ans. Chennai

Ques 9. Foreign investors have invested approximately how much in the Indian capital markets in the first two weeks of December?
Ans. Rs 28 thousand crore

Ques 10. Who has launched a podcast series for public communication?
Ans. RBI

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 18 December 2024.

Punjab And Sind Bank Recruitment 2024

0
Punjab And Sind Bank Recruitment 2024
Punjab And Sind Bank Recruitment 2024

Punjab And Sind Bank Recruitment 2024

Punjab and Sind Bank Notification 2024 announce the post of Specialist Officers. Some essential points are defined below, giving you complete information about this examination.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 10 December 2024
  • Date Of End: 25 December 2024

Total Vacancies:-

  • 100 Vacancies
  • Deputy General Manager Post Name Vacancies
    Rajbhasha 01
    Financial Inclusion 01
  • Assistant General Manager Post Name Vacancies
    Forex 01
    Risk 01
    Compliance 01
    Trade Finance 01
    Rajbhasha 01
    Treasury 01
    Fintech Collaboration 01
    Digital 01
    Total 10 

Punjab and Sind Bank Vacancies 2024: Selection Process

  • Written Exam
  • Shortlisting
  • Personal Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Maximum Age Limit: 45 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Level – 9 (52,700 – 1,66,700)

Qualification:-

  • Deputy General Manager Post Name Qualification
    Rajbhasha Post Graduate Degree
    Financial Inclusion Graduate Degree
  • Assistant General Manager Post Name Qualification
    Forex MBA / CA
    Risk B.Sc.
    Compliance Graduate / CAIIB
    Trade Finance MBA / CA
    Rajbhasha Post Graduate Degree
    Treasury MBA / CA / PGDM / CFA
    Fintech Collaboration Graduate Degree, PG Diploma, B.Tech, B.E., MBA
    Digital B.E. in Computer Science, MCA, M.Sc., B.Tech
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For SC / ST / PWD Candidate = Rs. 100/-
  • For Gen / EWS / OBC Candidate = Rs.200/-

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: Punjab and Sind Bank

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Punjab and sind bank notification 2024 pdf download, Punjab and sind bank notification 2024 pdf, Punjab and sind bank notification 2024 last date, Punjab and sind bank notification 2024 apply online, Punjab and sind bank notification 2024 date, Punjab and Sind Bank Recruitment.

 

Daily Current Affairs 17 December 2024

0
Daily Current Affairs 17 December 2024
Daily Current Affairs 17 December 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 17 December 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

17 December 2024 Current Affairs

Ques 1. The Reserve Bank of India (RBI) has increased the limit of agricultural loan without collateral from one lakh sixty thousand to how much?
Ans. 2 lakh

Ques 2. Who has been named ‘Person of the Year’ for the year 2024 by Time magazine?
Ans. Donald Trump

Ques 3. The International Football Federation (FIFA) has announced that which country will host the ‘Men’s Football World Cup’ in the year 2034?
Ans. Saudi Arabia

Ques 4. Indian Postal and Telecommunication Accounts and Finance Service has celebrated which foundation day?
Ans. 50th

Ques 5. How much has the labor participation of women increased?
Ans. 70%

Ques 6. Who has been appointed by the Government of India as the next Governor of the Reserve Bank of India ?
Ans. Sanjay Malhotra

Ques 7. Who has won the title of Women’s Junior Asia Cup Hockey Championship 2024?
Ans. India

Ques 8. BMW and UNICEF aim to provide education and STEM skills to how many children?
Ans. 1 lakh

Ques 9. Which state government has launched the ‘Chief Minister Mahila Samman Yojana’?
Ans. Delhi

Ques 10. The grand finale of the 7th edition of which was held on 12 December at the National Institute of Technology-NIT, Srinagar?
Ans. Smart India Hackathon

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 17 December 2024.

RPSC Senior Teacher Notification 2024

0
RPSC Senior Teacher Notification 2024
RPSC Senior Teacher Notification 2024

RPSC Senior Teacher Notification 2024

RPSC Senior Teacher Notification 2024: Rajasthan Public Service Commission Notification 2024 announce the post of Senior Teacher (Grade II). Some Key points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 26 December 2024
  • Date Of End: 24 January 2024

Total Vacancies:-

  • 2129 Vacancies
  • Non TSP Area: 1727 Posts
  • TSP Area: 402 Posts

Rajasthan Public Service Commission Recruitment 2024: Selection Process

  • Written Exam
  • Document Verification
  • Final Merit List
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 18 Years
  • Maximum Age Is : 40 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Pay Level-11

Qualification:-

  • Degree / Diploma (B.Ed.)
  • Bachelor Degree
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For GEN   Candidate: Rs. 600/-
  • For PWD / ST / SC Candidate: Rs. 400/-

Job Location: 

  • Rajasthan

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: RPSC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Rpsc senior teacher recruitment 2024 syllabus, Rpsc senior teacher recruitment 2024 official website, Rpsc senior teacher recruitment 2024 result, Rpsc senior teacher recruitment 2024 apply online, RPSC Vacancy 2024, sr. teacher (sanskrit edu. dept.) comp. exam 2024, Sr Teacher Sanskrit Edu Dept comp Exam Date 2024.

Daily Current Affairs 15 & 16 December 2024

0
Daily Current Affairs 15 & 16 December 2024
Daily Current Affairs 15 & 16 December 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 15 & 16 December 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

15 & 16 December 2024 Current Affairs

Ques 1. In which city was the India-UAE Joint Commission meeting held?
Ans. New Delhi

Ques 2. Who has achieved a new feat in the world of chess? He has created history by becoming the youngest world chess champion by defeating Chinese Grandmaster Ding Liren in the 14th game.?
Ans. ‘D Gukesh’

Ques 3. Who has taken charge as the new Prime Minister of France?
Ans. Francois Bayrou

Ques 4. The Lok Sabha approved the amendment bill of which Act?
Ans. Disaster Management Act

Ques 5. Where has Prime Minister Modi launched the Bima Sakhi Yojana?
Ans. Panipat

Ques 6. Since when has the Vajra Corps of the Indian Army been celebrating Vijay Diwas in Amritsar?
Ans. 13 December

Ques 7. Where will the world famous Surajkund International Crafts Fair be held?
Ans. Faridabad

Ques 8. The Defense Ministry signed an agreement to purchase how many Su-30MKI aircraft from HAL?
Ans. 12

Ques 9. Who has achieved a major feat by firing accurately at various ranges at an altitude of more than 4 thousand 200 meters?
Ans. ‘Indian Light Tank’

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 15 & 16 December 2024.

Daily Current Affairs 14 December 2024

0
Daily Current Affairs 14 December 2024
Daily Current Affairs 14 December 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 14 December 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

14 December 2024 Current Affairs

Ques 1. Scientists of which country have developed the first human gene therapy for Haemophilia A?
Ans. India

Ques 2. 18-year-old Gukesh Domraju defeated whom to set the record of becoming the youngest chess world champion?
Ans. Ding Liren

Ques 3. Who presented the ‘National Panchayat Award’ 2024 at Vigyan Bhavan in New Delhi on 11 December?
Ans. President Draupadi Murmu

Ques 4. China has imposed visa ban on employees of which country?
Ans. USA

Ques 5. Whose participation rate has registered a significant increase in rural areas from the year 2017-18 to the year 2022-23 in India?
Ans. Female labor force

Ques 6. The Appointments Committee of the Union Cabinet has given additional charge of the post of Secretary of the Revenue Department with immediate effect to whom in the Economic Affairs Department?
Ans. Ajay Seth

Ques 7. Where has the annual youth festival ‘Sonzal-2024’ started?
Ans. Srinagar

Ques 8. Where will the Khelo India Winter Games 2025 be organized?
Ans. Ladakh

Ques 9. Where has HUDCO launched the Uphaar Milk program to tackle malnutrition?
Ans. Chhattisgarh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 14 December 2024.

RPSC Sr. Scientific Officer Recruitment 2024

0
RPSC Sr. Scientific Officer Recruitment 2024
RPSC Sr. Scientific Officer Recruitment 2024

RPSC Sr. Scientific Officer Recruitment 2024

RPSC Sr. Scientific Officer Recruitment 2024: Rajasthan Public Services Commission announce the post of Senior Scientific Officer. Some key points are defined below, giving you complete information about this exam.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 19 December 2024
  • Date Of End: 17 January 2025

Total Vacancies:-

  • 14 Vacancies
S.No. Post Name Vacancies
1. Senior Scientific Officer (DNA Division) 4
2. Senior Scientific Officer (Cyber Forensic Division) 3
3. Senior Scientific Officer (Biology Division) 2
4. Senior Scientific Officer (Serology Division) 1
5. Senior Scientific Officer (Narcotics Division) 1
6. Senior Scientific Officer (Toxicology Division) 1
7. Senior Scientific Officer (Documents Division) 1
8. Senior Scientific Officer (Physics Division) 1
Total 14

 

Rajasthan Public Services Commission Notification 2024: Selection Process

  • Written Examination
  • Interview
  • Document Verification
  • Final Selection
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 21 Years
  • Maximum Age Is: 40 Years

Pay Salary:-

  • Pay Scale: Level Matrix – 11 Grade Pay (4,200)

Qualification:-

  • M.Sc. , MCA
  • M.Tech, ME
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For General/ OBC Candidate: Rs. 600/-
  • For OBC / BC Candidate: Rs. 400/-
  • For SC / ST  Candidate: Rs. 400/-

Job Location: 

  • State Forensic Science Laboratory, Jaipur

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • Degrees 
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: RPSC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Rpsc senior scientific officer jobs notification 2024 online, Rpsc senior scientific officer jobs notification 2024 last date, Rpsc senior scientific officer jobs notification 2024 date, Rpsc senior scientific officer jobs notification 2024 last, RPSC Vacancy 2024, Rpsc senior scientific officer jobs notification 2024 apply, RPSC School Lecturer Vacancy 2024, RPSC Assistant Professor Vacancy 2024.

Daily Current Affairs 13 December 2024

0
Daily Current Affairs 13 December 2024
Daily Current Affairs 13 December 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 13 December 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

13 December 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has been appointed as the interim caretaker Prime Minister in Syria?
Ans. Mohammad al-Bashir

Ques 2. Which scheme was decided to be extended till 2028-29?
Ans. Pradhan Mantri Awas Yojana

Ques 3. On which date is ‘International Human Rights Day’ celebrated all over the world?
Ans. 10 December

Ques 4. Which Indian-origin person has been nominated by newly elected US President Donald Trump as Assistant Attorney General for Civil Rights in the Department of Justice?
Ans. Harmeet Kaur Dhillon

Ques 5. Which American poet died recently?
Ans. Nikki Giovanni

Ques 6. When will the seventh edition of ‘Smart India Hackathon’ start?
Ans. 11 December

Ques 7. Where has the third edition of Pustakalna Book Fair organized by Sahitya Akademi started?
Ans. New Delhi

Ques 8. When will the One Nation, One Subscription scheme start in India?
Ans. Year 2025

Ques 9. Who inaugurated the India Internet Governance Forum 2024?
Ans. Jitin Prasad

Ques 10. India Post has released a special set of postcards with whose picture on 09 December?
Ans. Penguins of Antarctica

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 13 December 2024.

Daily Current Affairs 12 December 2024

0
Daily Current Affairs 12 December 2024
Daily Current Affairs 12 December 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 12 December 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

12 December 2024 Current Affairs

Ques 1. Where has Google announced to set up Google Safety Engineering Center in India?
Ans. Hyderabad

Ques 2. Who has launched the “Amrit Gyan Kosh” portal to strengthen Indian governance training?
Ans. Dr. Jitendra Singh

Ques 3. On which occasion did President Draupadi Murmu distribute awards?
Ans. National Panchayat Awards

Ques 4. NITI Aayog has launched Trade Watch Quarterly?
Ans. Delhi

Ques 5. What is the percentage increase in material cost under PM Poshan Yojana?
Ans. 13.70%

Ques 6. Which state government has started new Kisan Seva Kendra Aashraya?
Ans. Kerala

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 12 December 2024.