Thursday, October 23, 2025
Home Blog Page 19

Daily Current Affairs 31 December 2024

0
Daily Current Affairs 31 December 2024
Daily Current Affairs 31 December 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 31 December 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

31 December 2024 Current Affairs

Ques 1. How much growth has been recorded in rural MPCE in 2023-24?
Ans. 9%

Ques 2. When will the ’11th Bhopal Science Fair’ be jointly organized by Madhya Pradesh Council of Science and Technology and Vigyan Bharti at Jambori Maidan?
Ans. 27 to 30 December

Ques 3. Which country has set a new record by issuing more than 10 lakh non-immigrant visas for the second consecutive year
Ans. USA

Ques 4. When will the ‘Surya Kiran’ military exercise be held?
Ans. 31 December to 13 January

Ques 5. In which ‘Bandhavgarh Tiger Reserve’ has the Phase-44 counting started?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 6. Which Indian player has secured third place in the King Cup International Badminton Open?
Ans. Lakshya Sen

Ques 7. Which initiative was launched on Good Governance Day?
Ans. Panchayat Karmayogi

Ques 8. Where has the country’s first digital museum made of Jaisalmer stones been opened?
Ans. Maharashtra

Ques 9. Which Olympian in shooting has won the gold medal in the men’s 25 meter rapid fire pistol event in the 67th National Championship?
Ans. Vijayveer Sidhu

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 31 December 2024.

Daily Current Affairs 29 & 30 December 2024

0
Daily Current Affairs 29 & 30 December 2024
Daily Current Affairs 29 & 30 December 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 29 & 30 December 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

29 & 30 December 2024 Current Affairs

Ques 1. RBI constituted an 8-member committee for which purpose?
Ans. Ethical use of AI

Ques 2. Who presented ‘Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar’ to 17 children for exceptional achievements in 7 categories in New Delhi on 26 December?
Ans. President Draupadi Murmu

Ques 3. Who has released the Forest Status Report 2023?
Ans. Bhupendra Yadav

Ques 4. Where has Hockey India League 2024 been organized?
Ans. Rourkela

Ques 5. China approved which project on Brahmaputra in Tibet?
Ans. World’s largest dam

Ques 6. Arunish Chawla, a 1992 batch Indian Administrative Service officer of Bihar cadre, has been appointed in the Finance Ministry?
Ans. Revenue Secretary

Ques 7. Times Internet has launched premium metal credit card in collaboration with which bank
Ans. ICICI Bank

Ques 8. Who has chaired the review meeting of Indian Seed Cooperative Limited (BBSSL)?
Ans. Amit Shah

Ques 9. The Finance Ministry of India has projected the Indian economy to grow by what percentage in 2024-25?
Ans. 6.5%

Ques 10. Who has released the 15th Finance Commission grants for the year 2024-25 for the rural local bodies of Rajasthan and Odisha?
Ans. Central Government

Ques 11. Shri Ram Mandir project has been awarded the Sword of Honour by which country
Ans. Britain

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 29 & 30 December 2024, Current Affairs.

RSMSSB Jail Prahari Recruitment 2024

0
RSMSSB Jail Prahari Recruitment 2024
RSMSSB Jail Prahari Recruitment 2024

RSMSSB Jail Prahari Recruitment 2024

RSMSSB Jail Prahari Recruitment 2024: Rajasthan Staff Selection Board Recruitment 2024 announce the post of Jail Prahari. points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 24 December 2024
  • Date Of End: 22 January 2025

Total Vacancies:-

  • 803 Vacancies
  • S.No. Area Posts
    1. Non TSP 759
    2. TSP 44
    Total 803 Posts

Rajasthan Staff Selection Board Vacancies 2024: Selection Process

  • Computer based Test
  • Physical Standard Test
  • Physical Efficiency Test
  • Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 18 Years
  • Maximum Age Is: 26 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Level -3

Qualification:-

  • 10th
  • Running: Male 5km in 25 min. , Female 5km in 35 Min.
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For General / OBC Candidate: Rs. 600/-
  • For SC / PwD / ST Candidate: Rs. 400/-
  • For Correction Charges: Rs. 300/-

Job Location: 

  • Rajasthan

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Diploma
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: RSMSSB

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Rsmssb jail prahari jobs notification 2024 online, Rsmssb jail prahari jobs notification 2024 date, Rajasthan Jail Prahari Vacancy 2024 Syllabus, Jail Prahari Vacancy 2024 Notification, Notesplanet, Exams .

Daily Current Affairs 27 December 2024

0
Daily Current Affairs 27 December 2024
Daily Current Affairs 27 December 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 27 December 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

27 December 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has been appointed as the new Governor of Odisha?
Ans. Dr. Hari Babu Kambhampati

Ques 2. In which district of Uttar Pradesh will the Global Ayush Mahakumbh be organized?
Ans. Prayagraj

Ques 3. Prime Minister Modi laid the foundation stone of which river link project on 25 December?
Ans. Ken-Betwa River Link

Ques 4. Union Consumer Affairs Minister Prahlad Joshi presided over the function organized on the occasion of National Consumer Day on 24 December at which place?
Ans. New Delhi

Ques 5. With the aim of reducing dependence on fossil fuel, which state has decided to set up 66 solar power plants of 4 MW capacity?
Ans. Punjab

Ques 6. Which state government has launched the Vigyan Path Yojana?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 7. Good Governance Day was celebrated on whose birth anniversary?
Ans. Atal Bihari Vajpayee

Ques 8. The Bangladesh High Commission has sent a note to whom regarding the extradition request of former Prime Minister ‘Sheikh Hasina’?
Ans. India

Ques 9. Who has been made the captain of the Women’s Under-19 T-20 World Cup?
Ans. Nikki Prasad

Ques 10. The Uttar Pradesh government has announced to set up kitchen gardens in how many council schools?
Ans. 18285 schools

Ques 11. Where did Shahu Tushar Mane win the gold medal?
Ans. Bhopal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 27 December 2024.

Daily Current Affairs 26 December 2024

0
Daily Current Affairs 26 December 2024
Daily Current Affairs 26 December 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 26 December 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

26 December 2024 Current Affairs

Ques 1. Which Indian-origin person has been appointed as the senior advisor of White House policy by the newly elected President of America, Donald Trump?
Ans. Shriram Krishnan

Ques 2. Which place of the state will be developed as a world-class religious and tourist destination?
Ans. Tanot Mata Temple, Jaisalmer

Ques 3. Where has Vice President Jagdeep Dhankhar inaugurated India’s first geology museum?
Ans. Visakhapatnam

Ques 4. Who has been awarded Kuwait’s highest honour ‘The Order Mubarak Al Kabir’?
Ans. Prime Minister Narendra Modi

Ques 5. The first woman Vice Chancellor of which university, Prof. Kusumlata Bhandari has passed away?
Ans. Mahatma Gandhi Divyang Vishwavidyalaya, Jodhpur

Ques 6. In which city of India, giving alms to a beggar will be a crime from January 1
Ans. Indore

Ques 7. Which city has been recognized by the American newspaper Wall Street Journal as one of the popular global destinations for the year 2025?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 8. Who has won the gold medal in the 10 meter air rifle competition in the 67th National Shooting Championship?
Ans. Sahu Tushar Mane

Ques 9. In which district is ‘Rajasthan Mandapam’ being constructed on the lines of Bharat Mandapam?
Ans. Jaipur

Ques 10. Which country has announced to make a cancer vaccine?
Ans. Russia

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 26 December 2024.

Daily Current Affairs 25 December 2024

0
Daily Current Affairs 25 December 2024
Daily Current Affairs 25 December 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 25 December 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

25 December 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has been appointed by Google as the new Vice President and President in India?
Ans. Preeti Lobana

Ques 2. The 55th meeting of the Goods and Services Tax-GST Council will be held on 21 December in which place?
Ans. Jaisalmer

Ques 3. Who has won the title of Next Gen ATP Finals Tennis Tournament 2024?
Ans. Joao Fonseca

Ques 4. Who inaugurated the ‘5th Global Alumni Conference’ of Punjab University in Chandigarh on 21 December?
Ans. Vice President Jagdeep Dhankhar

Ques 5. Uber has launched bike taxi service Moto Women for women?
Ans. Bengaluru

Ques 6. Which country has honored Prime Minister Narendra Modi with its highest honor ‘The Order Mubarak Al Kabir’?
Ans. Kuwait

Ques 7. Which former Chief Minister of Haryana has passed away at the age of 89?
Ans. Om Prakash Chautala

Ques 8. Who has implemented the code of conduct on online security for the first time
Ans. Britain

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 25 December 2024.

Daily Current Affairs 24 December 2024

0
Daily Current Affairs 24 December 2024
Daily Current Affairs 24 December 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 24 December 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

24 December 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has been appointed as the President of the United Nations Internal Justice Council?
Ans. Madan Lokur

Ques 2. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a fine on which bank?
Ans. IndusInd Bank

Ques 3. Which country’s astronauts have created a new world record by doing the longest spacewalk?
C. Ans.

Ques 4. India defeated whom by 60 runs in women’s T-20 cricket on December 19 in Navi Mumbai to win the series 2-1?
Ans. West Indies

Ques 5. Where will the upcoming Junior Shooting World Cup 2025 be held?
Ans. India

Ques 6. In which city will the 2025 Para Athletics World Championship be held?
Ans. Delhi

Ques 7. How many Indian women are included in Forbes’ list of 100 most powerful women?
Ans. 03

Ques 8. According to which, the ‘Ministry of Culture’ has launched a financial assistance scheme for artists and scholars above the age of 60?
Ans. Central Government

Ques 9. India’s pharmaceutical industry is valued at how many billion dollars in FY 2023-24?
Ans. 50 billion dollars

Ques 10. Who has refused to renew the important ‘gas transit deal’ for Europe?
Ans. Russia and Ukraine

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 24 December 2024.

Daily Current Affairs 22 & 23 December 2024

0
Daily Current Affairs 22 & 23 December 2024
Daily Current Affairs 22 & 23 December 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 22 & 23 December 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

22 & 23 December 2024 Current Affairs

Ques 1. Where will the upcoming World Para Athletics Championship 2025 be held?
Ans. New Delhi

Ques 2. Which technology did TRAI use to ensure traceability of commercial SMS?
Ans. Blockchain

Ques 3. On which date will the Central Government send the bills related to ‘One Nation One Election’ to the Joint Parliamentary Committee?
Ans. 19 December

Ques 4. Salman Khan has become the brand ambassador of the World Cup of which sport?
Ans. Kho-Kho

Ques 5. Who will launch Fit India Cycling Tuesdays?
Ans. Mansukh Mandaviya

Ques 6. India has signed an agreement with which country to establish the age-old National Museum of India as a global cultural achievement?
Ans. France

Ques 7. What is the percentage increase in direct tax collection in the financial year 2024-25?
Ans. 20.32%

Ques 8. Who has unveiled the green steel classification for India?
Ans. HD Kumar Swamy

Ques 9. Whose ‘Masali village’ has become the country’s first border village to run on solar energy?
Ans. Banaskantha district in Gujarat

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 22 & 23 December 2024, Current Affairs.

Daily Current Affairs 21 December 2024

0
Daily Current Affairs 21 December 2024
Daily Current Affairs 21 December 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 21 December 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

21 December 2024 Current Affairs

Ques 1. Which educational institution of India has secured second place in the QS World University Rankings?
Ans. IIT Kharagpur

Ques 2. When will the India-Sri Lanka bilateral naval exercise SLINEX 2024 take place?
Ans. 17-20 December

Ques 3. The President of which country has come on a two-day visit to India?
Ans. Sri Lanka

Ques 4. Who will be awarded the Sahitya Akademi Award for the year 2024 for Hindi?
Ans. Gagan Gill

Ques 5. Which scheme did the government launch to give loans to farmers?
Ans. e-NWR Credit Guarantee Scheme

Ques 6. Where will India’s first yoga policy be implemented?
Ans. Uttarakhand

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 03 november 2024 current affairs questions, Current Affairs 31 March 2024, June 3rd week Current Affairs, Daily Current Affairs MCQ, Weekly Current Affairs, Daily Current Affairs Quiz UPSC, Weekly Current Affairs Quiz UPSC, Daily Current Affairs 21 December 2024.

RSMSSB Mines Supervisor and Surveyor Recruitment 2025

0
RSMSSB Mines Supervisor and Surveyor Recruitment 2025
RSMSSB Mines Supervisor and Surveyor Recruitment 2025

RSMSSB Mines Supervisor and Surveyor Recruitment 2025

RSMSSB Mines Supervisor and Surveyor Recruitment 2025: Rajasthan Staff Selection Board Recruitment 2025 announce the post of Surveyor and Mines Supervisor.  Mainly points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 18 December 2024
  • Date Of End: 16 January 2025

Total Vacancies:-

  • 72 Vacancies
  • S.No. Post Name Posts
    1. Mines Supervisor 42
    2. Surveyor 30
    Total 72 Posts

Rajasthan Staff Selection Board Vacancies 2025: Selection Process

  • Computer based Test
  • Interview
  • Document Verification
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 20 Years
  • Maximum Age Is: 40 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary:
  • S.No. Post Name Posts
    1. Mines Supervisor 47,000 – 51,000 /-
    2. Surveyor 45,000 – 60,000 /-

Qualification:-

  • Diploma in Mining
  • Diploma in Civil Engineering
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For General / OBC / EWS Candidate: Rs. 450/-
  • For SC / PwD / ST Candidate: Rs. 250/-

Job Location: 

  • Jaipur (Rajasthan)

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Diploma
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: RSMSSB

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Rsmssb mines supervisor surveyor jobs notification 2025 online, Rsmssb mines supervisor surveyor jobs notification 2025 result, Rsmssb mines supervisor surveyor jobs notification 2025 raja, Rsmssb mines supervisor surveyor jobs notification 2025 date.