Wednesday, October 22, 2025
Home Blog Page 18

Current Affairs 10 January 2025

0
Current Affairs 10 January 2025
Current Affairs 10 January 2025

Current Affairs 10 January 2025

Current Affairs 10 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

10 January 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has been appointed as the new Chairman of ISRO and Secretary of Department of Space by the Appointments Committee of the Union Cabinet?
Ans. V. Narayanan

Ques 2. Who launched the ‘Bharatpol’ portal developed by the CBI in New Delhi on 07 January?
Ans. Amit Shah

Ques 3. Who has been appointed the Chairman of Uttar Pradesh Asst. Service Selection Commission?
Ans. Dr Satyanarayan Sabat

Ques 4. Where will the upcoming ‘India Open Badminton Tournament’ be held?
Ans. New Delhi

Ques 5. More than how many people from 183 countries have accessed the Maha Kumbh Mela 2025 website kumbh.gov.in?
Ans. 33 lakh

Ques 6. Who has launched the third phase of the Suposhit Maa Abhiyan in Kota, Rajasthan?
Ans. Om Birla

Ques 7. Who has launched the ‘Paarth Scheme’ of the Sports and Youth Welfare Department in Bhopal?
Ans. Dr. Mohan Yadav

Ques 8. Who has postponed the testing of two satellites in space till January 9?
Ans. ISRO

Ques 9. Who has become the new head of ICMR National Institute of Nutrition?
Ans. Bharti Kulkarni

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Makar Sankranti 2025

0
Makar Sankranti 2025
Makar Sankranti 2025

Makar Sankranti 2025

Makar Sankranti 2025: मकर संक्रांति मंगलवार, 14 जनवरी 2025 को है। जैसे-जैसे सूर्य उत्तर की ओर बढ़ता है, दिन लंबे होते हैं और रातें गर्म होती हैं, भारत मकर संक्रांति मनाने की तैयारी करता है, जो एक आनंदमय और शुभ हिंदू त्योहार है।

मकर संक्रांति, सबसे महत्वपूर्ण हिंदू त्योहारों में से एक है, जो सूर्य के मकर राशि में प्रवेश करने और लंबे दिनों की शुरुआत का जश्न मनाता है। मकर संक्रांति चंद्र कैलेंडर के अनुसार मनाई जाती है, इसलिए यह हर साल लगभग एक ही दिन पड़ती है।

मकर संक्रांति पुण्य काल – 09:03 पूर्वाह्न से 05:55 अपराह्न
अवधि – 08 घंटे 52 मिनट

मकर संक्रांति महा पुण्य काल – 09:03 पूर्वाह्न से 10:49 पूर्वाह्न
अवधि – 01 घंटा 46 मिनट

मकर संक्रांति 2025 आपके जीवन को समृद्धि और खुशियों से भर दे |

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags:  Sankranti holidays 2025, Sankranti holidays 2025 for schools, Sankranti holidays 2025 Telangana, Holidays in January 2025 in India, Makar Sankranti 2026, Sankranti holidays in AP 2025.

 

Current Affairs 09 January 2025

0
Current Affairs 09 January 2025
Current Affairs 09 January 2025

Current Affairs 09 January 2025

Current Affairs 09 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

09 January 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has launched the ‘Bharatpol’ portal developed by the Central Bureau of Investigation-CBI?
Ans. Amit Shah

Ques 2. Which country has made a law to ban the death penalty?
Ans. Zimbabwe

Ques 3. Who has launched the ‘PLI Scheme One Point One’ in the capital Delhi?
Ans. HD Kumaraswamy

Ques 4. Which country’s Navy has released 20 Indian fishermen?
Ans. Sri Lanka

Ques 5. Who has won the Under-17 Girls Singles title at the British Junior Open in Birmingham, England?
Ans. Anahat Singh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021, 10 Current Affairs, Monthly Current Affairs.

Current Affairs 08 January 2025

0
Current Affairs 08 January 2025
Current Affairs 08 January 2025

Current Affairs 08 January 2025

Current Affairs 08 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

08 January 2025 Current Affairs

Ques 1. What percentage of conversion rate has been achieved in the National Investigation Agency in 2024
Ans. 100%

Ques 2. Which state has announced to provide Rs 12,000 per acre annually to farmers under the ‘Raithu Bharosa Yojana’?
Ans. Telangana

Ques 3. India has completed the work of fencing more than 9 kilometers along the border with which country
Ans. Myanmar

Ques 4. Who has launched two projects of DU Foundation named ‘Sashakt Beti’ and ‘E-Drishti’?
Ans. Shri Dharmendra Pradhan

Ques 5. Who has launched India’s first organic fisheries cluster in Sikkim?
Ans. Rajiv Ranjan

Ques 6. The Finance Ministry has imposed anti-dumping duty on digital platforms of how many countries
Ans. 5

Ques 7. Which is India’s highest earning railway station?
Ans. New Delhi Railway Station

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021, 10 Current Affairs, Monthly Current Affairs.

SBI PO Recruitment 2025

0
SBI PO Recruitment 2025
SBI PO Recruitment 2025

SBI PO Recruitment 2025

SBI PO Recruitment 2025: State Bank Of India Recruitment 2025 announce the post of Probationary Officer .  Some Key points are defined below, giving you complete information about this exam.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 27 December 2024
  • Date Of End: 16 January 2024

Total Vacancies:-

  • 600 Vacancies
  • S.No. Category ST EWS SC OBC UR Total
    1. Regular Vacancies 43 58 87 158 240 586
    2. Backlog Vacancies 14 14
    Total 57 58 87 158 240 600

State Bank Of India Vacancies 2025: Selection Process

  • Prelims Exam
  • Mains Exam
  • Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 21 Years
  • Maximum Age Is : 30 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 48,480 /-

Qualification:-

  • Graduation
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For General / OBC / EWS Candidate: Rs. 750/-
  • For Other Candidate: Nill

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: SBI

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Sbi probationary officer jobs notification 2025 pdf, Sbi probationary officer jobs notification 2025 online, Sbi probationary officer jobs notification 2025 last date, Sbi probationary officer jobs notification 2025 apply online, SBI PO salary, Sbi probationary officer jobs notification 2025 apply, SBI PO official website, SBI PO Syllabus.

Current Affairs 07 January 2025

0
Current Affairs 07 January 2025
Current Affairs 07 January 2025

Current Affairs 07 January 2025

Current Affairs 07 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

07 January 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has been awarded America’s highest civilian honour ‘Presidential Medal of Freedom’?
Ans. George Soros

Ques 2. On which date is Savitribai Phule’s birth anniversary celebrated in India?
Ans. 03 January

Ques 3. Under the habeas exchange process, India has released 90 fishermen of which country?
Ans. Bangladesh

Ques 4. When will the highest sports honour Major Dhyanchand Khel Ratna Awards be given at the Rashtrapati Bhavan?
Ans. 17 January

Ques 5. Who has launched the ‘Sirjan’ mobile app to reduce maternal mortality rate?
Ans. Punjab

Ques 6. In which state has a 22% increase in crime been recorded in 2024?
Ans. Telangana

Ques 7. ISRO will launch its 100th mission with which rocket?
Ans. GSLV

Ques 8. Which country has become the largest coal producing country ever in 2023 – 24?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021, 10 Current Affairs, Monthly Current Affairs.

Current Affairs 04 January 2025

0
Current Affairs 04 January 2025
Current Affairs 04 January 2025

Current Affairs 04 January 2025

Current Affairs 04 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

04 January 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has been appointed as the new Chief Secretary of Bihar, a senior IAS officer?
Ans. Amrit Lal Meena

Ques 2. Where has the eighth ‘Kautik’ International Film Festival started?
Ans. Nainital

Ques 3. For whom will the Railway Ministry operate three thousand special trains?
Ans. Prayagraj Mahakumbh Mela 2025

Ques 4. Where has the World Blitz Chess Championship been organized?
Ans. New York

Ques 5. Which foundation day has the Defense Research and Development Organization-DRDO celebrated?
Ans. 67th

Ques 6. Who held the sixth pre-budget consultation meeting with experts and representatives of the health and education sector in the capital New Delhi on Monday, December 30?
Ans. Nirmala Sitharaman

Ques 7. New Bharat Modi has written a book titled Vision and Development?
Ans. Gajendra Singh Shekhawat

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021, 10 Current Affairs, Monthly Current Affairs.

IIT Dhanbad Faculty Recruitment 2025

0
IIT Dhanbad Faculty Recruitment 2025
IIT Dhanbad Faculty Recruitment 2025

IIT Dhanbad Faculty Recruitment 2024

IIT Dhanbad Faculty Recruitment 2025: Indian Institute of Technology Recruitment 2025 announce the post of Professor, Assistant Professor, Associate Professor. points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 28 November 2024
  • Date Of End: 31 January 2025

Total Vacancies:-

  • 82 Vacancies
  • S.No. Category posts
    1 SC 28
    2 ST 14
    3 OBC/NCL 40
    Total 82

Indian Institute of Technology Vacancies 2025: Selection Process

  • Shortlisting
  • Interview
  • Document Verification
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Maximum Age Is: 35 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: 
  • S.No. Post Name Pay Scale
    1. Professors 1,59,100 /-
    2. Associate Professors 1,39,600 /-
    3. Assistant Professors (Grade – I) 1,01,500 /-
    4. Assistant Professors (Grade – II) 70,900 /-

Qualification:-

  • P.hd. With First Class
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • No Fees

Job Location: 

  • Dhanbad

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Diploma
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: IIT Dhanbad

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Iit dhanbad assistant professor recruitment 2025 syllabus, Iit dhanbad assistant professor recruitment 2025 official website, Iit dhanbad assistant professor recruitment 2025 pdf, Iit dhanbad assistant professor recruitment 2025 result, Iit dhanbad assistant professor recruitment 2025 date, Iit dhanbad assistant professor recruitment 2025 apply online, IIT Dhanbad Recruitment, IIT Dhanbad Faculty Recruitment.

RBI Junior Engineer Recruitment 2025

0
RBI Junior Engineer Recruitment 2025
RBI Junior Engineer Recruitment 2025

RBI Junior Engineer Recruitment 2025

RBI Junior Engineer Recruitment 2025: Reserve Bank of India 2025 announce the post of Junior Engineer. Some essential points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 30 December 2024
  • Date Of End: 20 January 2025

Total Vacancies:-

  • 11 Vacancies
  • S.No. Post Name No. Of Post
    1. Civil 07
    2. Electrical 04
    Total 11

Reserve Bank of India Vacancies 2025: Selection Process

  1. Online Exam
  2. language Proficiency Test
  3. Check Official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit is = 20 Years
  • Maximum Age Limit is = 30 Years

Age Relaxation:-

  • For SC/ST Candidate : 05 Year
  • For OBC Candidate : 03 Year

Pay Scale:-

  • Pay Salary = Rs. 80,236 /-

Qualification:-

  • Diploma & Degree in Civil/Electrical Engineering
  • Check Official Notification

Job Location: 

  • Across India

Application Fees:

  • General/ OBC / EWS Candidates: Rs. 450/-
  • ST/SC Candidates: Rs.50/-

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees & Diploma
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: RBI

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Rbi je recruitment 2025 pdf, Rbi je recruitment 2025 syllabus, Rbi je recruitment 2025 exam date, Rbi je recruitment 2025 apply online, RBI JE Salary, RBI JE Syllabus, RBI recruitment 2025, RBI JE Notification.

 

Happy New Year 2025

0
Happy New Year 2025
Happy New Year 2025

Happy New Year 2025

Happy New Year 2025: नया साल 1 जनवरी 2025, बुधवार को मनाया जायेगा। जश्न अक्सर एक रात पहले यानी 31 दिसंबर, 2024 (मंगलवार) को शुरू होगा। जनवरी का पहला दिन वैश्विक स्तर पर हर साल नए साल के दिन के रूप में मनाया जाता है, और आने वाले साल 2025 में भी मनाया जाएगा।

नए साल का इतिहास

नए साल का जश्न मनाने की परंपरा हज़ारों साल पुरानी है। सबसे पहले नए साल का जश्न लगभग 4,000 साल पहले बेबीलोन में मनाया गया था। रोमन राजा नुमा पोम्पिलियस ने अपने शासनकाल (715-673 ईसा पूर्व) के दौरान जनवरी को साल का पहला महीना घोषित किया था। बाद में, जूलियस सीज़र ने जूलियन कैलेंडर में 1 जनवरी को नए साल के दिन के रूप में रखते हुए और भी बदलाव किए।

यह अवसर एक नए साल की शुरुआत का प्रतीक है, जो उम्मीदों, अवसरों और नए लक्ष्य निर्धारित करने के अवसर से भरा है। नया साल उम्मीदों और सपनों से भरे कैलेंडर की नई शुरुआत का आह्वान करता है और अपने प्रियजनों से जुड़ने का एक सही समय होता है।

2024 को अलविदा कहते हुए, आइए हम उन अवसरों, चुनौतियों और सफलताओं को गले लगाएँ जो 2025 में आने का वादा करती हैं। आखिरकार, प्रोत्साहन का एक सरल संदेश या एक हार्दिक इच्छा एक स्थायी प्रभाव डाल सकती है, जो सभी को भविष्य के लिए साझा यात्रा और आकांक्षाओं की याद दिलाती है। तो, आइए इन नए साल की शुभकामनाओं में डूब जाएँ और सकारात्मकता, कृतज्ञता और नए दृढ़ संकल्प के साथ 2025 का स्वागत करने की तैयारी करें।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: New year 2025 wishes, New year 2025 holiday, Happy new year 2025, Happy New Year 2025 wishes status, Happy New Year 2025 Wishes in Hindi, New year 2025 quotes.