Wednesday, October 22, 2025
Home Blog Page 17

Current Affairs 23 January 2025

0
Current Affairs 23 January 2025
Current Affairs 23 January 2025

Current Affairs 23 January 2025

Current Affairs 23 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

23 January 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has been awarded the Gates-Cambridge Impact Award for the year 2025?
Ans. Urvashi Sinha

Ques 2. The central government has allowed the export of how many metric tonnes of sugar in the current sugar marketing season 2024-25?
Ans. 10 lakh

Ques 3. Which country did India defeat in Kho-Kho World Cup 2025?
Ans. Nepal

Ques 4. MoU on cyber crime investigation has been signed between India and which country?
Ans. US

Ques 5. Which state government has approved the Uniform Civil Code-UCC rules?
Ans. Uttarakhand

Ques 6. ISRO conducted the re-ignition test of which engine?
Ans. Vikas Liquid Engine

Ques 7. Whose 55th annual meeting will begin on Monday 20 January in Davos, Switzerland?
Ans. World Economic Forum

Ques 8. India and which country have announced to celebrate 2026 as a dual year?
Ans. Spain

Ques 9. Which country has started the biggest phase of Operation Chivalrous Night 3?
Ans. United Arab Emirates

Ques 10. Where did Donald Trump declare a national emergency?
Ans. Southern Border

Ques 11. Where will the 25th All India Presiding Officers Conference (AIPOC) begin on Monday 20 January?
Ans. Patna

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Central Bank ZBO Officer Recruitment 2025

0
Central Bank ZBO Officer Recruitment 2025
Central Bank ZBO Officer Recruitment 2025

Central Bank ZBO Officer Recruitment 2025

Central Bank ZBO Officer Recruitment 2025: Central Bank of India Recruitment 2025 announce the post of Zonal Based Officer. Some essential points are defined below, giving you complete information about this exam.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 21 January 2025
  • Date Of End: 09 February 2025

Total Vacancies:-

  • 266 Vacancies

Central Bank of India Vacancies 2025: Selection Process

  • Online Written Exam
  • Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit: 21 Years
  • Maximum Age Limit: 32 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 48,480 – 85,920 /-

Qualification:-

  • Graduation Degree
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For PWD / SC / ST Candidate = Rs. 175/- + (GST)
  • For OBC / EWS / GEN Candidate = Rs. 850/- + (GST)

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Central Bank of India Vacancies 2025: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question No. Of Marks
1. Banking Knowledge 60 Question 60 Marks
2. English Language 20 Question 20 Marks
3. Computer Knowledge 20 Question 20 Marks
4. General Awareness 20 Question 20 Marks
Total 120 Questions 120 Marks

 

Official Website: CBI

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Central Bank of India Recruitment Office Assistant, Central Bank of India Recruitment Apply Online, CBI net banking, Central Bank of India Recruitment 2025, Central Bank of India Safai Karamchari, Central Bank of India Safai Karamchari Salary, Bank of Baroda Recruitment 2025.

Current Affairs 22 January 2025

0
Current Affairs 22 January 2025
Current Affairs 22 January 2025

Current Affairs 22 January 2025

Current Affairs 22 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

22 January 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has been appointed as the new Ombudsman and Ethics Officer of the Board of Control for Cricket in India (BCCI)?
Ans. Arun Mishra

Ques 2. Where did Union Minister Jayant Singh Chaudhary launch ‘Solar Mobile Van Training Units’?
Ans. New Delhi

Ques 3. How much spectrum has been allocated for 5G and 6G services?
Ans. 687 MHz

Ques 4. Who launched the India Startup Grand Challenge on the occasion of National Startup Day 2025?
Ans. Piyush Goyal

Ques 5. Where has the 55th annual meeting of the World Economic Forum started?
Ans. Davos

Ques 6. When did the Uttarakhand Cabinet approve the Uniform Civil Code Manual?
Ans. 2024

Ques 7. When was the 150th Foundation Day of the Indian Meteorological Department celebrated?
Ans. 14 January

Ques 8. Who has taken oath as the 47th President of the United States?
Ans. Donald Trump

Ques 9. The Telangana government has signed an MoU with which country’s Institute of Technical Education-ITE to strengthen the state’s skill development initiative?
Ans. Singapore

Ques 10. With which country did the Indian Navy participate in the ‘La Perouse’ exercise?
Ans. France

Ques 11. Who has become the 34th state to implement the Ayushman Jan Arogya Yojana?
Ans. Odisha

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 21 January 2025

0
Current Affairs 21 January 2025
Current Affairs 21 January 2025

Current Affairs 21 January 2025

Current Affairs 21 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

21 January 2025 Current Affairs

Ques 1. Which position has India achieved in digital skills?
Ans. Second

Ques 2. The Odisha government has announced how many thousand monthly pension to those jailed during the Emergency?
Ans. Rs 20,000

Ques 3. How many smart classrooms are being set up in Sri Lanka with Indian assistance?
Ans. 60 smart classrooms

Ques 4. Which country has banned the video-sharing platform TikTok app?
Ans. USA

Ques 5. When was the first foundation day of the Lokpal of India celebrated?
Ans. 16 January

Ques 6. When was the Lohri festival celebrated?
Ans. 13 January

Ques 7. Which country is hosting the world’s largest naval defense exhibition ‘EURONAVAL 2024’?
Ans. France

Ques 8. The Union Cabinet has approved a revival plan of how many crore rupees for Rashtriya Ispat Nigam Limited?
Ans. 11,440 crore

Ques 9. With which country has Russian President Vladimir Putin signed a new comprehensive strategic partnership agreement after bilateral talks?
Ans. Iran

Ques 10. RBI has allowed rupee accounts abroad for whom?
Ans. NRI

Ques 11. Where was India’s Maritime Decarbonization Conference held?
Ans. New Delhi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 19 & 20 January 2025

0
Current Affairs 19 & 20 January 2025
Current Affairs 19 & 20 January 2025

Current Affairs 19 & 20 January 2025

Current Affairs 19 & 20 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

19 & 20 January 2025 Current Affairs

Ques 1. Who will be the chief guest of India’s 76th Republic Day celebrations?
Ans. Prabowo Subianto

Ques 2. Who has been appointed as the Chairman of the Executive Council of the Prime Minister’s Museum and Library Society?
Ans. Nripendra Mishra

Ques 3. When did Justice Krishnan Vinod Chandran take oath as a Supreme Court judge?
Ans. 2024

Ques 4. In the QS World Future Skills Index 2025, what is the rank of India for digital skills?
Ans. Second

Ques 5. Which company launched India’s first private satellite constellation?
Ans. Pixel Space

Ques 6. The University Grants Commission (UGC) has banned three universities of which state from taking admission in PhD for the next five years?
Ans. Rajasthan

Ques 7. Which state government has announced a pension of ₹ 20,000 for prisoners jailed during the Emergency during 1975 to 1977?
Ans. Odisha

Ques 8. Who inaugurated the ‘India Startup Grand Challenge 2025’?
Ans. Piyush Goyal

Ques 9. Where has the Indian Navy organized the ‘Year of Naval Citizens’ celebration?
Ans. New Delhi

Ques 10. Which political group brought the no-confidence motion against Bayrou?
Ans. Leftist Opposition

Ques 11. President of which country Tharman Shanmugaratnam is on a five-day official visit to India?
Ans. Singapore

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 16 January 2025

0
Current Affairs 16 January 2025
Current Affairs 16 January 2025

Current Affairs 16 January 2025

Current Affairs 16 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

16 January 2025 Current Affairs

Ques 1. In which Asian country is Maghe Sankranti being celebrated?
Ans. Nepal

Ques 2. Which country has sent a 320 tonne reactor by ship for the sixth 1,000 MW nuclear power plant being built at Kudankulam in Tamil Nadu?
Ans. Russia

Ques 3. Who will lift the ban on Indian nuclear units to boost relations?
Ans. America

Ques 4. Which foundation day has the Indian Meteorological Department-IMD celebrated?
Ans. 150th

Ques 5. Who has launched Mission Mausam on the occasion of the 150th Foundation Day of the India Meteorological Department?
Ans. Narendra Modi

Ques 6. Who has become the 34th state/union territory to implement Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY)?
Ans. Odisha

Ques 7. Who has been appointed as the chairperson of the newly-formed Athletes Commission of the Athletics Federation of India?
Ans. Anju Bobby George

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Kumbh Mela 2025: History, Origin, Date

0
Kumbh Mela 2025
Kumbh Mela 2025

Kumbh Mela 2025

Kumbh Mela 2025: महाकुंभ मेला, जिसे अक्सर दुनिया का सबसे बड़ा आध्यात्मिक समागम माना जाता है, 13 जनवरी से 26 फरवरी, 2025 तक उत्तर प्रदेश के प्रयागराज में आयोजित किया जाएगा। यह त्यौहार न केवल भारत की गहरी आध्यात्मिक विरासत का उत्सव है, बल्कि आंतरिक शांति, आत्म-साक्षात्कार और सामूहिक एकता के लिए शाश्वत मानवीय खोज का भी प्रतीक है।

महाकुंभ मेला 2025: महत्वपूर्ण स्नान तिथियां

क्रम.स. तिथियां दिनांक और समय
1. महाकुंभ मेला 2025 शुरू 13 जनवरी 2025
2. महाकुंभ मेला 2025 समाप्ति 26 फरवरी 2025
3. पौष पूर्णिमा 13 जनवरी 2025
4. मकर संक्रांति (पहला शाही स्नान) 14 जनवरी 2025
5. मौनी अमावस्या (दूसरा शाही स्नान) 29 जनवरी 2025
6. बसंत पंचमी (तीसरा शाही स्नान) 3 फरवरी 2025
7. माघी पूर्णिमा 12 फरवरी 2025
8. महा शिवरात्रि 26 फरवरी 2025

 

महाकुंभ मेला 2025: इतिहास

कुम्भ शब्द की उत्पत्ति संस्कृत भाषा से हुई है जिसका अर्थ है घड़ा या घड़ा। कुंभ मेले की कहानी समुद्र मंथन में निहित है, जिसमें अमृत के लिए समुद्र मंथन किया गया था, जो दिव्य अमृत है, इसे राक्षसों के हाथों में पड़ने से बचाने के लिए इंद्र के पुत्र जयंत द्वारा ले जाया गया था।

देवताओं की खोज 12 दिनों तक चली – 12 मानव वर्षों के बराबर – जिसके दौरान अमृत की बूंदें हरिद्वार, प्रयागराज, उज्जैन और नासिक में गिरीं। आज, इन स्थानों को कुंभ मेले के लिए पवित्र स्थल के रूप में माना जाता है, जहाँ लाखों लोग शुभ ग्रहों के संरेखण के दौरान नदियों में स्नान करने के लिए इकट्ठा होते हैं।

कुंभ मेले

क्रम.स. कुंभ मेले समय अवधी मेले का स्थान
1. माघ मेला  1 साल में एक बार प्रयागराज
2. कुंभ मेला 3 साल में एक बार हरिद्वार, प्रयागराज, नासिक और उज्जैन
3. अर्ध कुंभ मेला 6 साल में एक बार हरिद्वार और प्रयागराज
4. पूर्ण कुंभ मेला 12 साल में एक बार हरिद्वार, प्रयागराज, नासिक और उज्जैन
5. महाकुंभ मेला 144 साल में एक बार प्रयागराज

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Maha Kumbh Mela 2025 Snan Date, When is the next Maha Kumbh Mela 144 years, Maha Kumbh Mela 2025 Prayagraj,  Maha Kumbh Mela 2025 Date, Maha Kumbh Mela 2025 Date and place.

Current Affairs 14 & 15 January 2025

0
Current Affairs 14 & 15 January 2025
Current Affairs 14 & 15 January 2025

Current Affairs 14 & 15 January 2025

Current Affairs 14 & 15 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

14 & 15 January 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has been officially elected as the new secretary of the Board of Control for Cricket in India?
Ans. Devjit Saikia

Ques 2. BHEL has started a hydropower project in which country?
Ans. Bhutan

Ques 3. Who has launched the India Cleantech Manufacturing Platform at the India Climate Forum 2025 in New Delhi?
Ans. Piyush Goyal

Ques 4. Where will the India Open badminton tournament be played?
Ans. New Delhi

Ques 5. Where has the Kho-Kho World Cup 2025 been organized?
Ans. New Delhi

Ques 6. In which country has the world’s first cardiac tele-surgery been performed using a robotic system?
Ans. India

Ques 7. Who has been named the best javelin thrower of 2024 by the prestigious American magazine Track and Fields News?
Ans. Neeraj Chopra

Ques 8. Who has launched the 2025 calendar of the Government of India?
Ans. Ashwini Vaishnav

Ques 9. In which state of India has the International Kite Festival started?
Ans. Gujarat

Ques 10. Which IIT institute has unveiled Asia’s largest shallow wave basin?
Ans. IIT Madras

Ques 11. Who has launched CipAir for asthma testing in India?
Ans. Cipla

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Income Tax Department Recruitment 2025

0
Income Tax Department Recruitment 2025
Income Tax Department Recruitment 2025

Income Tax Department Recruitment 2025

Income Tax Department Recruitment 2025 announce the post of Data Processing Assistant.  Some Key points are defined below, giving you complete information about this exam.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: January 2025
  • Date Of End: 30 days from the date of Notification

Total Vacancies:-

  • 08 Vacancies
  • S.No. Post Name ST Gen SC OBC Total
    1. Data Processing Assistant 1 4 1 2 8

Income Tax Department Vacancies 2025: Selection Process

  • Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Maximum Age Is : 56 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 44,900 – 1,42,400 /-

Qualification:-

  • Master’s Degree
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For All Candidate: Nill

Job Location: 

  • Delhi, Hyderabad, Chandigarh, Kanpur, Lucknow, Kolkata, Chennai

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: Income Tax

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags:  Income Tax Notification 2025 online apply, Income Tax Notification apply online, FCI Recruitment 2025.

Current Affairs 12 & 13 January 2025

0
Current Affairs 12 & 13 January 2025
Current Affairs 12 & 13 January 2025

Current Affairs 12 & 13 January 2025

Current Affairs 12 & 13 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

12 & 13 January 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has released two special songs of Akashvani and Doordarshan dedicated to Maha Kumbh 2025?
Ans. Ashwini Vaishnav

Ques 2. Who participated in the ‘Developed India Youth Leader Dialogue’ at Bharat Mandapam, Delhi on ‘National Youth Day’ on Sunday, January 12?
Ans. Prime Minister Narendra Modi

Ques 3. Independent Business Division-IBD India AI under Digital India Corporation has signed a Memorandum of Understanding with which company to adopt and develop artificial intelligence in India?
Ans. Microsoft

Ques 4. With what has Saudi Arabia’s renowned Indian physician ‘Dr. Syed Anwar Khurshid’ been honored?
Ans. ‘Pravasi Bharatiya Samman Award 2025’

Ques 5. Director General of National Cadet Corps-NCC, Lieutenant General Gurbirpal Singh has inaugurated what in New Delhi on Friday 10 January?
Ans. Ideas and Innovation Competition

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.