Wednesday, October 22, 2025
Home Blog Page 16

Current Affairs 31 January 2025

0
Current Affairs 31 January 2025
Current Affairs 31 January 2025

Current Affairs 31 January 2025

Current Affairs 31 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

31 January 2025 Current Affairs

Ques 1. When has the Unified Pension Scheme (UPS) been approved to be implemented?
Ans. 01 April 2025

Ques 2. Who has been selected as ICC’s best female ODI cricketer of the year?
Ans. Smriti Mandhana

Ques 3. How much has the number of credit cards increased in the last five years?
Ans. Doubled

Ques 4. Who has introduced India’s first air taxi prototype?
Ans. Sarla Aviation

Ques 5. Who has unveiled the mega expansion plan for Bokaro Steel Plant?
Ans. H.D. Kumaraswamy

Ques 6. The GSLV-F15 mission, marking ISRO’s historic 100th launch, carried which satellite?
Ans. Communication satellite

Ques 7. Who has become the second Asian-Pacific country to get observer status in the Eurodrone programme after Japan?
Ans. India

Ques 8. Who has been appointed as the MD and CEO of IDBI Bank?
Ans. Rakesh Sharma

Ques 9. On which frequency bands does the NVS-02 satellite operate?
Ans. L1, L5, and S frequency bands

Ques 10. Who has been awarded the ‘Maharaja Hari Singh Award’?
Ans. Manoj Sinha

Ques 11. What was showcased at the first Pashmina Festival held in Kathmandu, Nepal?
Ans. Pashmina Clothing

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 30 January 2025

0
Current Affairs 30 January 2025
Current Affairs 30 January 2025

Current Affairs 30 January 2025

Current Affairs 30 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

30 January 2025 Current Affairs

Ques 1. Under which license will the Banke Bihari temple receive foreign funding?
Ans. FCRA License

Ques 2. Which state has set up an Integrated Anti-Extortion Cell?
Ans. Manipur

Ques 3. Which state’s tableau displayed the theme “Teachings of Krishna, Industrial Aspirations”?
Ans. Haryana

Ques 4. The role of custom agencies is honoured on which day?
Ans. 26 January

Ques 5. Which country is sending aircraft to bring back deported citizens after tariffs imposed by the U.S.?
Ans. Colombia

Ques 6. In which month will India Energy Week, 2025 be held?
Ans. February, 2025

Ques 7. Where has Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 38th National Games?
Ans. Dehradun

Ques 8. Which festival was organized in Kathmandu?
Ans. Pashmina Festival

Ques 9. President Draupadi Murmu has approved to award a total of how many Padma Awards for the year 2025?
Ans. 139 Awards

Ques 10. Who has won the presidential election of Belarus?
Ans. Alexander Lukashenko

Ques 11. India has become the observer of which European program?
Ans. Eurodrone

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

SBI SCO Recruitment 2025

0
SBI SCO Recruitment 2025
SBI SCO Recruitment 2025

SBI SCO Recruitment 2025

SBI SCO Recruitment 2025: State Bank Of India Recruitment 2025 released the post of Special Cadre Officer (Trade Finance Officer & Deputy Manager).  Some Key points are defined below, giving you complete information about this exam.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 03 January 2025
  • Date Of End: 03 February 2025

Total Vacancies:-

  • 151 Vacancies
  • Trade Finance Officer – 150 Posts
  • Deputy Manager – 01 Post

State Bank Of India Vacancies 2025: Selection Process

  • Online exam / Shortlisting
  • Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • S.No. Post Name Minimum Age Maximum Age
    1. Trade Finance Officer 23 Years 32 Years
    2. Deputy Manager 27 Years 37 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 64,820 – 93,960 /-

Qualification:-

  • S.No. Post Name Qualification
    1. Trade Finance Officer Graduation
    2. Deputy Manager Post Graduation in History
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For UR / OBC / EWS Candidate: Rs. 750/-
  • For Other Candidate: Nill

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: SBI

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Sbi trade finance officer recruitment 2025 syllabus.

Current Affairs 29 January 2025

0
Current Affairs 29 January 2025
Current Affairs 29 January 2025

Current Affairs 29 January 2025

Current Affairs 29 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

29 January 2025 Current Affairs

Ques 1. Which indigenous system was inaugurated by Rajnath Singh?
Ans. SANJAY

Ques 2. Who has been awarded the INSA Fellowship 2025?
Ans. Dr Krishna Illa

Ques 3. How much is Google investing in AI startup Anthropic?
Ans. $1 billion

Ques 4. Which team has won the Women’s Hockey India League 2025 title?
Ans. Odisha Warriors

Ques 5. The government notified rules for which device for traffic enforcement?
Ans. Radar device

Ques 6. Who has become the first Indian-American and Hindu Second Lady of America?
Ans. Usha Vance

Ques 7. Who will be the next Defence Minister of America?
Ans. Pete Hegseth

Ques 8. Which state topped the Financial Health Index of NITI Aayog?
Ans. Odisha

Ques 9. Who will address the annual NCC PM Rally in New Delhi?
Ans. Prime Minister Narendra Modi

Ques 10. The theme of the tableau of the three armies in the Republic Day 2025 parade was?
Ans. “Strong and Secure India”

Ques 11. Who has won the men’s singles title of the first Grand Slam Australian Open Tennis of the year 2025?
Ans. Janick Sinner

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 28 January 2025

0
Current Affairs 28 January 2025
Current Affairs 28 January 2025

Current Affairs 28 January 2025

Current Affairs 28 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

28 January 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has become the new president of ICSI?
Ans. Dhananjay Shukla

Ques 2. Which hospital performed India’s first LVAD transplant?
Ans. Army Hospital

Ques 3.When will the ‘Manthan’ conference be inaugurated?
Ans. 28 January

Ques 4. Who has inaugurated the BRICS Youth Council Entrepreneurship Runup program at IIM Jammu?
Ans. Manoj Sinha

Ques 5. Who has become the seventh largest coffee producing country in the world?
Ans. India

Ques 6. Which organization got the Subhash Chandra Bose Disaster Management Award for 2025?
Ans. INCOIS

Ques 7. According to the McKinsey report, what will be India’s share in global consumption by 2050?
Ans. 16%

Ques 8. In which state of Northeast India, the ‘Chief Minister Mobile Operation Theatre’ has been launched?
Ans. Nagaland

Ques 9. What will be India’s share in global consumption by 2050?
Ans. 16%

Ques 10. Where did the 5th Khelo India Winter Games 2025 begin?
Ans. NDS Stadium

Ques 11. With whom has the Directorate General of Shipping signed a MoU to promote maritime innovation?
Ans. Centre for Development of Advanced Computing

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 26 & 27 January 2025

0
Current Affairs 26 & 27 January 2025
Current Affairs 26 & 27 January 2025

Current Affairs 26 & 27 January 2025

Current Affairs 26 & 27 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

26 & 27 January 2025 Current Affairs

Ques 1. Which IIT has set up a center to develop zero waste bioplastics?
Ans. IIT Madras

Ques 2. Which festival was organized in Bengaluru?
Ans. Millet Festival

Ques 3. In which state will the upcoming 38th National Games be organized?
Ans. Uttarakhand

Ques 4. Which country has implemented strict rules for children regarding the use of mobile screens?
Ans. Singapore

Ques 5. Who administered the oath to Donald Trump as the 47th President of the United States?
Ans. Chief Justice John Roberts

Ques 6. In which sector has India taken steps for improvement?
Ans. Agriculture and Health

Ques 7. Which grandmaster of India has won the 9th Johor International Open Chess Tournament?
Ans. Iniyan Panneerselvam

Ques 8. Who has become a BRICS partner country?
Ans. Nigeria

Ques 9. India is leading the WASH innovation discussion on which platform in 2025?
Ans. World Economic Forum

Ques 10. Which state has topped the NITI Aayog’s Financial Health Index?
Ans. Odisha

Ques 11. Who will be the new head of America’s intelligence agency CIA?
Ans. John Radcliffe

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Republic Day 2025: Theme, History, Chief Guest

0
Republic Day 2025
Republic Day 2025

Republic Day 2025

Republic Day 2025: गणतंत्र दिवस हर साल 26 जनवरी को मनाया जाता है। यह राष्ट्रीय अवकाश 26 जनवरी, 1950 को भारत के संविधान को अपनाने की याद में मनाया जाता है। इस साल, 2025 में, हम 76वाँ गणतंत्र दिवस मनाएँगे। गणतंत्र दिवस स्वतंत्र भारत की सही भावना का प्रतीक है। इस त्यौहार के महत्वपूर्ण प्रतीकों में सैन्य उपकरणों, राष्ट्रीय ध्वज और सैन्य उपकरणों की प्रदर्शनी शामिल है।

गणतंत्र दिवस 2025: थीम

इस साल, गणतंत्र दिवस 2025 की थीम स्वर्णिम भारत – विरासत और विकास है, जो भारत की निरंतर प्रगति और इसकी समृद्ध सांस्कृतिक विरासत दोनों को दर्शाती है।

गणतंत्र दिवस 2025: मुख्य अतिथि

इंडोनेशिया के राष्ट्रपति प्रबोवो सुबियांटो गणतंत्र दिवस 2025 के मुख्य अतिथि होंगे, जो भारत और इंडोनेशिया के बीच राजनयिक संबंधों की 75वीं वर्षगांठ का महत्वपूर्ण अवसर होगा।

गणतंत्र दिवस 2025: कार्यक्रम

गणतंत्र दिवस परेड 26 जनवरी 2025 को सुबह 10 बजे शुरू होगी। परेड राष्ट्रपति भवन के पास रायसीना हिल से शुरू होगी और राजपथ से होते हुए इंडिया गेट से होते हुए लाल किले तक जाएगी, जिसमें पांच किलोमीटर से अधिक की दूरी तय होगी।

इस साल के गणतंत्र दिवस के कार्यक्रमों में आपदा राहत कार्यकर्ता, हथकरघा कलाकार, आदिवासी लाभार्थी और पैरालंपिक एथलीट सहित 10,000 से अधिक प्रतिष्ठित आगंतुक शामिल होंगे।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags:  Republic day 2025 in hindi, 75th Republic Day of India, Republic Day 2025 chief guest, Republic day 2025 theme.

 

Current Affairs 25 January 2025

0
Current Affairs 25 January 2025
Current Affairs 25 January 2025

Current Affairs 25 January 2025

Current Affairs 25 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

25 January 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has become the brand ambassador of Puma India?
Ans. PV Sindhu

Ques 2. Which state has launched the NTR Bharosa Pension Scheme?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 3. Where will the Sagarmatha Dialogue be held from 16 to 18 May on the occasion of the International Year of Glacier Conservation i.e. 2025?
Ans. Kathmandu

Ques 4. Which country has become the fourth to achieve unmanned docking in space?
Ans. India

Ques 5. Which birth anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose has been celebrated?
Ans. 128th

Ques 6. US President Donald Trump has announced to withdraw from which organization?
Ans. World Health Organization

Ques 7. Which neighboring country of Kenya confirmed Marburg virus outbreak?
Ans. Tanzania

Ques 8. When will the National Girl Child Day be celebrated?
Ans. 24 January

Ques 9. Where has the 11th edition of the International Children’s Film Festival been organized?
Ans. Kolkata

Ques 10. Which state government has launched the ‘Deendayal Upadhyaya Bhumiheen Krishi Mazdoor Kalyan Yojana’?
Ans. Chhattisgarh

Ques 11. When will Singapore’s preschool screen-time restrictions come into effect?
Ans. 1 February

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Rajasthan High court Stenographer Recruitment 2025

0
Rajasthan High court Stenographer Recruitment 2025
Rajasthan High court Stenographer Recruitment 2025

Rajasthan High court Stenographer Recruitment 2025

Rajasthan High court Recruitment 2025 announce the post of Stenographer Grade III. Some points are defined below, giving you complete information about this exam. 

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 23 January 2025
  • Date Of End: 23 February 2025

Total Vacancies:-

  • 144 Vacancies
  • Stenographer (English): 11 Posts
  • Stenographer (Hindi): 133 Posts

Rajasthan High Court Vacancies 2025: Selection Process

  • Written Exam
  • Stenographer Test
  • Interview
  • Merit List
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 18 Years
  • Maximum Age Is : 40 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 33,800 – 1,06,700 /-

Qualification:-

  • 12th
  • Diploma
  • Check Official Notification

Job Location: 

  • Rajasthan

Application Fee:-

  • For General Candidate: Rs. 750 /-
  • For OBC / EWS Candidate: Rs. 650 /-
  • For ST / SC / PWD Candidate: Rs. 450/-

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • Diploma
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: High Court

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Rajasthan high court recruitment 2025 syllabus, Rajasthan high court recruitment 2025 official website, Rajasthan high court recruitment 2025 result.

Current Affairs 24 January 2025

0
Current Affairs 24 January 2025
Current Affairs 24 January 2025

Current Affairs 24 January 2025

Current Affairs 24 January 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

24 January 2025 Current Affairs

Ques 1. In which state has the tenth Ajanta Verul International Film Festival started?
Ans. Maharashtra

Ques 2. Who has been made the new captain of Lucknow Super Giants-LSG in IPL 2025?
Ans. Rishabh Pant

Ques 3. Which new platform was launched after the success of DigiLocker?
Ans. Entity Locker

Ques 4. Who has launched 56 new products of 22 different brands at Bharat Mandapam in New Delhi in 2025?
Ans. Bharat Mobility Global Expo

Ques 5. Where has Prime Minister Modi inaugurated Asia’s second largest ISKCON temple?
Ans. Navi Mumbai

Ques 6. Badhal village of which union territory has been declared an infected area?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 7. Who has partnered with Kindrill India to advance research and promote innovation in AI-enabled 3D-printing technology?
Ans. IIT Tirupati

Ques 8. Which country has launched the first national optics strategy with $42.3 million?
Ans. Australia

Ques 9. Mike Johnson has become the Speaker of which country’s Representative?
Ans. US

Ques 10. Who has taken over as the Chief Justice of Bombay High Court?
Ans. Alok Aradhe

Ques 11. The first edition of which military exercise between India and Egypt started in Jaisalmer, Rajasthan?
Ans. Cyclone – I

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.