Monday, October 20, 2025
Home Blog Page 14

Current Affairs 19 February 2025

0
Current Affairs 19 February 2025
Current Affairs 19 February 2025

Current Affairs 19 February 2025

Current Affairs 19 February 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

19 February 2025 Current Affairs

Ques 1. When is the Global Tourism Resilience Day celebrated?
Ans. 17 February

Ques 2. Where is the ‘India Tax 2025’ event being organized from February 14 to 17?
Ans. Delhi

Ques 3. How much profit has government-owned BSNL earned in the third quarter of the financial year 2024-25 after 17 years?
Ans. 162 crores

Ques 4. NAKSHA initiative was launched in which state?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 5. Which state has launched the ‘River Bandhan’ scheme?
Ans. West Bengal

Ques 6. How many members of the Lower House Select Committee have been constituted to examine the new Income Tax Bill, 2025?
Ans. 31 members

Ques 7. ADNOC Gas has signed an LNG supply agreement with Indian Oil for how many years?
Ans. 14 years

Ques 8. Which country has approved the construction of the first ‘space center’ in deep water?
Ans. China

Ques 9. With which country SIDBI has signed a US$100 million deal to promote green finance in India?
Ans. France

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

RSMSSB Livestock Assistant Recruitment 2025

0
RSMSSB Livestock Assistant Recruitment 2025
RSMSSB Livestock Assistant Recruitment 2025

RSMSSB Livestock Assistant Recruitment 2025

RSMSSB Livestock Assistant Recruitment 2025: Rajasthan Staff Selection Board Recruitment 2025 announce the post of Livestock Assistant. points are defined below, giving you complete information about this exam.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 31 January 2025
  • Date Of End: 01 March 2025

Total Vacancies:-

  • 2041 Vacancies
  • S.No. Area Posts
    1. General 1820
    2. Reserved 221
    Total 2041  Posts

Rajasthan Staff Selection Board Vacancies 2025: Selection Process

  • Computer based Test
  • Document Verification
  • Merit List
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 18 Years
  • Maximum Age Is: 40 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Matrix Level-8

Qualification:-

  • 10th
  • 12th
  • Diploma
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For EWS/ General / OBC Candidate: Rs. 600/-
  • For ST / PwD / SC Candidate: Rs. 400/-
  • For Correction Charges: Rs. 300/-

Job Location: 

  • Rajasthan

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Diploma
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

RSMSSB Livestock Assistant: Exam Pattern 2025 

S.No. Subjects No. Of Questions No. Of Marks
1. Current Affairs & General Knowledge 50 Questions 50 Marks
2. Veterinary Science 100 Questions 100 Marks
Total 150 Questions 150 Marks

Official Website: RSMSSB

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Rsmssb livestock assistant jobs notification 2025 online, Rsmssb livestock assistant jobs notification 2025 result, Rsmssb livestock assistant jobs notification 2025 raja, Rsmssb livestock assistant jobs notification 2025 date, Rsmssb livestock assistant jobs notification 2025 last, Livestock Assistant Vacancy 2025 Notification, RSMSSB Livestock Assistant Notification, RSMSSB Livestock Assistant eligibility.

Current Affairs 18 February 2025

0
Current Affairs 18 February 2025
Current Affairs 18 February 2025

Current Affairs 18 February 2025

Current Affairs 18 February 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

18 February 2025 Current Affairs

Ques 1. Where is the 8th Indian Ocean Conference 2025 being held?
Ans. Muscat

Ques 2. Pre-sanctioned credit line on UPI is now available for whom?
Ans. Small Finance Banks

Ques 3. Where is the largest edition of MRO Middle East and AIME 2025 being held?
Ans. Dubai

Ques 4. Which country has approved the construction of the first ‘space centre’ in the deep waters of the South China Sea?
Ans. China

Ques 5. Where will the upcoming 4th South Asian Senior Athletics Championship be held?
Ans. Ranchi

Ques 6. Who organised the Unani Medical Conference in New Delhi?
Ans. CCRUM

Ques 7. How many national titles has Indian cueist Pankaj Advani won?
Ans. 36

Ques 8. The US-India have set a target to double bilateral trade in the next how many years?
Ans. Five years

Ques 9. What is India’s rank in the World Bank Logistics Performance Index?
Ans. 38th

Ques 10. Which stealth fighter deal did President Trump announce with India?
Ans. F-35

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 16 & 17 February 2025

0
Current Affairs 16 & 17 February 2025
Current Affairs 16 & 17 February 2025

Current Affairs 16 & 17 February 2025

Current Affairs 16 & 17 February 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

16 & 17 February 2025 Current Affairs

Ques 1. Where is the North East Unity Festival 2025 organized?
Ans. New Delhi

Ques 2. Which country is most affected by extreme weather events?
Ans. India

Ques 3. When was World Pangolin Day celebrated?
Ans. 15 February

Ques 4. Who has inaugurated the Rutage Smart Village Center to advance rural innovation and sustainable solutions?
Ans. Ajay Sood

Ques 5. Who is the highest-paid sportsperson in 2024?
Ans. Cristiano Ronaldo

Ques 6. With which country has India conducted military exercise ‘Cyclone-iii’?
Ans. Egypt

Ques 7. Which scheme was started in Assam, Meghalaya and Mizoram in collaboration with NITI Aayog?
Ans. Swavalambanni

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 15 February 2025

0
Current Affairs 15 February 2025
Current Affairs 15 February 2025

Current Affairs 15 February 2025

Current Affairs 15 February 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

15 February 2025 Current Affairs

Ques 1. Which two countries participate in the Cyclone military exercise?
Ans. India and Egypt

Ques 2. Who has inaugurated the Radio Mahotsav-2025?
Ans. Sanjay Jaju

Ques 3. In which year did TRAI amend the Telecom Commercial Communications Customer Preference Regulations?
Ans. 2018

Ques 4. Who will inaugurate the two-day orientation programme for the newly elected members of the 15th Legislative Assembly of Haryana on February 14?
Ans. Om Birla

Ques 5. Who first proposed the concept of GDKP?
Ans. NITI Aayog

Ques 6. Which company has been awarded the Golden Peacock CSR Award 2024?
Ans. Coal India Limited

Ques 7. Which state launched the ‘River Bandhan’ scheme to prevent river bank erosion?
Ans. West Bengal

Ques 8. With whom did Modi hold bilateral talks in the US?
Ans. Donald Trump

Ques 9. The Lok Sabha Speaker has announced the expansion of translation services in how many new languages ​​in Parliament?
Ans. Six

Ques 10. In which state is the Thaipusam festival celebrated with traditional gaiety?
Ans. Tamil Nadu

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Biology Question In Hindi

0
Biology Question In Hindi
Biology Question In Hindi

Biology Question In Hindi

Biology Question In Hindi: In this page you will find important Biology GK questions and answers which are regularly repeated in almost all competitive exams like SSC, SSC GD, RRB, SSC CGL etc.

GK Biology Question In Hindi

प्रश्न 1. व्यक्ति का हृदय होता है-
(A) तन्त्रिकाजन         (B) पेशीजनक
(C) द्विपोषी              (D) एकोद्भवी (मोनोजेनिक)

प्रश्न 2. हीमोग्लोबिन में कौन-सा तत्व पाया जाता है?
(A) ताँबा           (B) जस्ता
(C) लोहा          (D) पारा

प्रश्न 3. जब रक्त की लाल कोशिकाओं को अति परासरणदाबी घोल में रखा जाता है, तो-
(A) वे आयतन में बढ़ती हैं और फूट जाती हैं          (B) आकार में सिकुड़ती हैं
(C) सामान्य रहती हैं                                       (D) आपस में चिपक जाती हैं।

प्रश्न 4. व्यक्ति में विटामिन B12 की कमी के कारण होता है
(A) रक्तस्राव         (B) रिकेट्स
(C) अरक्तता       (D) काली जीभ रोग।

प्रश्न 5. मूलपित्तवाहिनी का कार्य इसे ले जाने का है-
(A) पेशाब                   (B) पित्त रस
(C) आमाशय रस           (D) शुक्राणु

प्रश्न 6. तीसरा वेन्ट्रिकल पाया जाता है-
(A) खरगोश के हृदय में           (B) खरगोश के मस्तिष्क में
(C) कीटों के हृदय में             (D) कीटों के मस्तिष्क में।

प्रश्न 7. मेढ़क में कपाल का फर्श बनता है एक बड़ी T-आकार की अस्थि द्वारा जिसे कहा जाता है-
(A) कंठिका उपकरण        (B) स्फिनेथमॉइड
(C) फ्रण्टोपैराइटल्स            (D) पैरास्फीनॉइड।

प्रश्न 8. DNA और RNA के बीच समानता यह है कि दोनों-
(A) दुगुने गुम्फित होते हैं                            (B) में समान शर्करा होते हैं
(C) न्यूक्लिाओटाइड के बहुलक होते हैं          (D) में समान पिरिमिडीन होते हैं।

प्रश्न 9. एक कोशिकांग जो आर.एन.ए. तथा प्रोटीन की बनी होती है, वह है-
(A) लाइसोसोम          (B) पेरॉक्सिसोम
(C) स्फेरोसोम           (D) रिबोसोम

Current Affairs 14 February 2025

0
Current Affairs 14 February 2025
Current Affairs 14 February 2025

Current Affairs 14 February 2025

Current Affairs 14 February 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

14 February 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has signed a Rs 10,000 crore contract for Pinaka Rocket System?
Ans. Ministry of Defence

Ques 2. Where has the Industry Quality Assurance Conference been organized to boost India’s defence exports?
Ans. New Delhi

Ques 3. IIAS-DARPG India Conference 2025 was held in which city?
Ans. New Delhi

Ques 4. Where will the upcoming World Audio-Visual and Entertainment Conference- WAVES 2025 be held?
Ans. Mumbai

Ques 5. What was India’s ranking in the Corruption Index 2024?
Ans. 96

Ques 6. The Union Cabinet has approved the extension of the term of the National Safai Karamchari Commission for how many years?
Ans. 03 years

Ques 7. Who has formally inaugurated the IIAS-DARPG India Conference: 2025 in New Delhi?
Ans. Dr. Jitendra Singh

Ques 8. Where was India Energy Week 2025 held?
Ans. New Delhi

Ques 9. Which country has launched ‘Operation Devil Hunt’ to tackle violence?
Ans. Bangladesh

Ques 10. Who will host the 2034 FIFA World Cup?
Ans. Saudi Arabia

Ques 11. Where has the 5th meeting of the National Traders Welfare Board been organized?
Ans. New Delhi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 13 February 2025

0
Current Affairs 13 February 2025
Current Affairs 13 February 2025

Current Affairs 13 February 2025

Current Affairs 13 February 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

13 February 2025 Current Affairs

Ques 1. Researchers from which country have discovered brain activity related to autism?
Ans. Israel

Ques 2. Which new domains did RBI launch for digital payment security?
Ans. bank.in and fin.in

Ques 3. RBI has revised the inflation target for FY 2025 from 4.5% to what amount?
Ans. 4.8%

Ques 4. Where has India Energy Week 2025 started?
Ans. New Delhi

Ques 5. Who has approved the continuation of the ‘Skill India Program’ scheme till the year 2026?
Ans. Union Cabinet

Ques 6. How many gold medals did India win in the 2025 Para Archery Asia Cup?
Ans. 6

Ques 7. Lok Sabha Speaker Om Birla has announced the expansion of translation services in how many languages ​​in Parliament?
Ans. Six

Ques 8. How much solar energy production target has India achieved?
Ans. 100 GW

Ques 9. Donald Trump increased the tariff by 25% on which product?
Ans. Steel and Aluminium

Ques 10. Who has inaugurated the International Conference on Innovations in Unani Medicine-A New Direction for Integrated Health Solutions in New Delhi?
Ans. Draupadi Murmu

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 12 February 2025

0
Current Affairs 12 February 2025
Current Affairs 12 February 2025

Current Affairs 12 February 2025

Current Affairs 12 February 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

12 February 2025 Current Affairs

Ques 1. Who declared food security emergency with respect to rice, so as to stabilize prices?
Ans. Philippines

Ques 2. Which state has launched Sujal Project to tackle drought?
Ans. Karnataka

Ques 3. The new Income Tax Bill is likely to be introduced in Parliament in which year?
Ans. 2024

Ques 4. According to the Digital Economy Report, India is the largest digital country in the world in terms of digitalization.
Ans. Third

Ques 5. World Cancer Day is observed on which date every year?
Ans. 4 February

Ques 6. Who has written the book titled NEW BHARAT Modi Vijay and Development?
Ans. Gajendra Singh Shekhawat

Ques 7. Who has inaugurated Asia’s largest Aero India Show (Aero India 2025) in Bengaluru?
Ans. Rajnath Singh

Ques 8. When did Manipur Chief Minister N Biren Singh resign?
Ans. 9 February

Ques 9. The Ministry of Defence has signed an MoU with which public sector undertaking to provide 11 patrol ships and 3 training ships for the Navy?
Ans. Bharat Electronics Limited

Ques 10. Where was Asia’s largest Aero India Show held in Bengaluru?
Ans. Yelahanka Air Force Station

Ques 11. Indian Navy’s biennial “Tropex Exercise” is being held in which ocean on February 7, 2025?
Ans. Indian Ocean

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.