Tuesday, October 21, 2025
Home Blog Page 12

Current Affairs 19 March 2025

0
Current Affairs 19 March 2025
Current Affairs 19 March 2025

Current Affairs 19 March 2025

Current Affairs 19 March 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

19 March 2025 Current Affairs

Ques 1. Indira Gandhi National Center for the Arts (IGNCA) has celebrated which of its foundation days?
Ans. 38th

Ques 2. When did Odia poet Padma Bhushan Ramakanta Rath die?
Ans. 16 March 2025

Ques 3. Like every year, on which date was National Vaccination Day celebrated this year?
Ans. 16 March

Ques 4. Which state government has announced that all municipal corporations of the state will be converted into solar cities?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 5. Who has inaugurated the Quad Workshop on Pandemic Preparedness for the Indo-Pacific Region?
Ans. Anupriya Patel

Ques 6. Where is the Lachit Borphukan Police Academy located?
Ans. Assam

Ques 7. Where has EMRI GHS established India’s first resuscitation academy?
Ans. Hyderabad

Ques 8. Where has the Kabaddi World Cup 2025 been organized?
Ans. England

Ques 9. In which state has the Shetara Abhiyaan launched by Star Health Insurance for women?
Ans. Tamil Nadu

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 18 March 2025

0
Current Affairs 18 March 2025
Current Affairs 18 March 2025

Current Affairs 18 March 2025

Current Affairs 18 March 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

18 March 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has topped the medal table in the World Para Athletics Grand Prix 2025
Ans. India

Ques 2. Who was awarded the Digital Transformation Award 2025?
Ans. RBI

Ques 3. Which ministry has launched the PM-Yuva 3.O program?
Ans. Ministry of Education

Ques 4. What percentage of India’s GDP growth rate has been estimated by Moody’s in the financial year 2025-26?
Ans. 6.5%

Ques 5. Which country launched its first exploration license auction and AI hackathon?
Ans. India

Ques 6. How many assets has India added to the final list for UNESCO?
Ans. 06

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 16 & 17 March 2025

0
Current Affairs 16 & 17 March 2025
Current Affairs 16 & 17 March 2025

Current Affairs 16 & 17 March 2025

Current Affairs 16 & 17 March 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

16 & 17 March 2025 Current Affairs

Ques 1. In which country has the annual St. Anthony’s Festival started?
Ans. Sri Lanka

Ques 2. When was Legal Assistant Day celebrated?
Ans. 14 March

Ques 3. With whom has the Defense Ministry signed an agreement for the purchase of Low Level Transportable Radar?
Ans. BEL

Ques 4. How much percent has the forest area in the country increased due to the conservation efforts of the government?
Ans. 25.17%

Ques 5. Where will the first edition of WAVES 2025 be held from May 1 to 4?
Ans. Mumbai

Ques 6. How much percent has India’s forest area increased amid conservation efforts?
Ans. 25.17%

Ques 7. Where has the Atal Bihari Vajpayee Institute been inaugurated recently?
Ans. Mauritius

Ques 8. Which state government has decided to allocate Rs 3 crore annually to each MLA under the Constituency Development Fund Scheme?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 9. Where was the Water Sustainability Summit 2025 organized on 12 March 2025?
Ans. New Delhi

Ques 10. Rating agency Moody’s has projected India’s GDP growth rate to be what percentage in the financial year 2025-26?
Ans. 6.5%

Ques 11. CORPAT and BONGOSAGAR have been conducted in the Bay of Bengal between India and which country?
Ans. Bangladesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs 2023 india, Current Affairs in Hindi PDF, Current Affairs in Hindi, Current Affairs 2025 in Hindi, Aaj ka Current Affairs, 10 करंट अफेयर्स, Current Affairs of India, 100 current Affairs questions and answers.

Current Affairs 12 March 2025

0
Current Affairs 12 March 2025
Current Affairs 12 March 2025

Current Affairs 12 March 2025

Current Affairs 12 March 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

12 March 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has inaugurated the ‘NaMo Hospital’?
Ans. Narendra Modi

Ques 2. Which scheme has been approved by the Delhi government to provide financial assistance of Rs 2500 to poor women?
Ans. Mahila Samridhi Yojana

Ques 3. How many times has the Indian women’s Kabaddi team become Asian champion?
Ans. Five

Ques 4. According to ‘The Wealth Report 2025’, what is the position of India in the global wealth ranking?
Ans. Fourth

Ques 5. In which northeastern state is the term “D-voter” or “doubtful voter” mainly used?
Ans. Assam

Ques 6. In which Indian region did the first National Lok Adalat of 2025 take place?
Ans. Jammu and Kashmir

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 11 March 2025

0
Current Affairs 11 March 2025
Current Affairs 11 March 2025

Current Affairs 11 March 2025

Current Affairs 11 March 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

11 March 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has won the title of the 6th Asian Women’s Kabaddi Championship?
Ans. India

Ques 2. Who has been appointed by Federal Bank as its first brand ambassador?
Ans. Vidya Balan

Ques 3. Which state government proposed the establishment of a family-centric citizen database?
Ans. Arunachal Pradesh

Ques 4. Where has the Nari Shakti Se Vikas Bharat Conference 2025 been organized?
Ans. New Delhi

Ques 5. Who has laid the foundation stone of the first unit of Giga Factory in Divitipally, Telangana?
Ans. Ashwini Vaishnav

Ques 6. Which bank has launched Project HAKK in collaboration with the Indian Air Force?
Ans. HDFC Bank

Ques 7. The central government has approved ‘Project Lion’ with a budget of about how many crores of rupees?
Ans. Rs 2,900 crore

Ques 8. Eyal Zameer has become the army chief of which country?
Ans. Israel

Ques 9. Who has distributed more than two thousand 50 bee boxes in six states under Honey Mission?
Ans. Manoj Kumar

Ques 10. For how many times has the Indian women’s Kabaddi team won the Asian Champion title?
Ans. Fifth

Ques 11. Who has become the winner of champions Trophy 2025?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Holi 2025: Date, Puja, Festival

0
Holi 2025
Holi 2025

Holi 2025

Holi 2025: होली हिंदू महीने फाल्गुन के अंत में मनाई जाती है। होली रंगों, उल्लास, प्रेम और अच्छे वाइब्स का त्योहार है। यह आनंद और खुशी से भरा होता है। होली दो दिन मनाई जाती है – छोटी होली और फिर रंग होली। छोटी होली को होलिका दहन के दिन मनाया जाता है और फिर अगले दिन लोग रंगों से खेलते हैं।

होली की सुबह, लोग खुले स्थानों, सड़कों और पार्कों में इकट्ठा होते हैं, खुशी से एक-दूसरे पर रंग डालते हैं और संगीत और नृत्य के साथ जश्न मनाते हैं।

  • पूर्णिमा तिथि शुरू – 13 मार्च, 2025 को सुबह 10:35 बजे
  • पूर्णिमा तिथि समाप्त – 14 मार्च, 2025 को दोपहर 12:23 बजे

रंगवाली होली

होलिका दहन के अगले दिन रंगवाली होली की शुरुआत होती है। इस दिन, लोग एक-दूसरे पर रंग लगाकर पूरी तरह से आनंद लेते हैं – एक इशारा जो एकता का प्रतीक है। किशोर और बच्चे अपने दोस्तों पर रंग लगाने के लिए अबीर (रंगीन पाउडर), पिचकारी (पानी की बंदूकें) और पानी के गुब्बारे का उपयोग करते हैं।

यह संभवतः दुनिया भर में होली मनाने का सबसे आम तरीका है। लोग “ढोलक” की थाप पर खुशी मनाते हुए पूरे जोश में संगीत बजाते हैं

होली क्यों मनाई जाती है?

होली वसंत ऋतु के आगमन को चिह्नित करने के लिए मनाई जाती है, जो नई शुरुआत और खुशी का मौसम है। इस त्योहार से कई पौराणिक कथाएँ भी जुड़ी हुई हैं। सबसे लोकप्रिय मिथकों में से एक होलिका और प्रह्लाद की कहानी है।

इस किंवदंती के अनुसार, राजा हिरण्यकश्यप की दुष्ट बहन होलिका ने भगवान विष्णु के भक्त अपने भतीजे प्रह्लाद को मारने की कोशिश की थी। हालाँकि, प्रह्लाद को दैवीय हस्तक्षेप से बचा लिया गया और होलिका को आग में जला दिया गया, जो बुराई पर अच्छाई की जीत का प्रतीक है।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Holi festival 2025 in india calendar, Holika Dahan 2025, होली 2025 तारीख, Holi 2027, Holi festival 2025 date and time, Holi 2024, Holi Festival 2025 near me.

 

 

Current Affairs 09 & 10 March 2025

0
Current Affairs 09 & 10 March 2025
Current Affairs 09 & 10 March 2025

Current Affairs 09 & 10 March 2025

Current Affairs 09 & 10 March 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

09 & 10 March 2025 Current Affairs

Ques 1. Who received the Honorary Independence Award of Barbados?
Ans. Narendra Modi

Ques 2. With which country has the Defense Ministry signed a $248 million agreement for the purchase of more powerful 1000 HP engines for the Indian Army’s T-72 tanks?
Ans. Russia

Ques 3. With which country has India signed an agreement to promote cooperation in the water sanitation and health sector?
Ans. Nepal

Ques 4. India’s GST collection has increased by what percentage in the month of February to Rs 1.84 lakh crore
Ans. 9.1%

Ques 5. The Chief Minister of which state has announced five new spiritual corridors
Ans. Uttar Pradesh

Ques 6. At what age has Indian football player Sunil Chhetri returned to international football again?
Ans. 40

Ques 7. Which organization was given the status of Navratna?
Ans. IRFC

Ques 8. Where has the technical committee meeting of the India-Bangladesh Joint River Commission been held?
Ans. Kolkata

Ques 9. In which state was the Semiconnect Conference-2025 inaugurated?
Ans. Gujarat

Ques 10. Which Bangladeshi cricketer announced his retirement from ODI cricket?
Ans. Mushfiqur Rahim

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs 2023 india, Current Affairs in Hindi PDF, Current Affairs in Hindi, Current Affairs 2025 in Hindi, Aaj ka Current Affairs, 10 करंट अफेयर्स, Current Affairs of India, 100 current Affairs questions and answers.

Current Affairs 07 March 2025

0
Current Affairs 07 March 2025
Current Affairs 07 March 2025

Current Affairs 07 March 2025

Current Affairs 07 March 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

07 March 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has inaugurated the Gujarat Semiconnect Conference 2025?
Ans. Bhupendra Patel

Ques 2. In which city will India host the second Asian Yogasana Championship?
Ans. New Delhi

Ques 3. Who has approved the amendment to the Livestock Health and Disease Control Program (LHDCP)?
Ans. Union Cabinet

Ques 4. Who has chaired the 237th meeting of the Central Board of Trustees of the Employees’ Provident Fund?
Ans. Dr. Mansukh Mandaviya

Ques 5. Who has inaugurated the Australia-India Sports Excellence Forum at GIFT City in Gujarat?
Ans. Raksha Khadse

Ques 6. Who has become the Chancellor of Austria with the new alliance?
Ans. Christian Stocker

Ques 7. Additional Secretary of which department, Mr. Ajay Bhadoo has been appointed as the CEO of GeM?
Ans. Department of Commerce

Ques 8. Which country has the highest cancer mortality ratio among the countries affected by cancer?
Ans. India

Ques 9. Who has addressed the Mobile World Congress in Barcelona, ​​Spain?
Ans. Jyotiraditya Scindia

Ques 10. The President of which country has declared English as the official language?
Ans. America

Ques 11. The Aditya-L1 mission, India’s first dedicated solar observatory, has taken the first picture of whose solar flare ‘kernel’?
Ans. Sun

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Bank Of India Apprentices Recruitment 2025

0
Bank Of India Apprentices Recruitment 2025
Bank Of India Apprentices Recruitment 2025

Bank Of India Apprentices Recruitment 2025

Bank Of India Recruitment 2025 announce the post of Apprentices. Some essential points are defined below, giving you complete information about this exam.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 01 March 2025
  • Date Of End: 15 March 2025

Total Vacancies:-

  • 400 Vacancies
  • S.No. Category Post
    1. UR 195
    2. OBC 81
    3. SC 52
    4. ST 40
    5. EWS 32
    Total 400

Bank of India Vacancies 2025: Selection Process

  • Written Exam
  • Local Language Exam
  • Document Verification
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit: 20 Years
  • Maximum Age Limit: 28 Years

Age Relaxation:-

  • For OBC Candidate: 03 Years
  • For SC / ST Candidate: 05 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 12,000 /-

Qualification:-

  • Graduation
  •  Degree
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For SC / Women / ST Candidate = Rs. 600/-
  • For PWBd Candidate = Rs. 400/-
  • For All Other Candidate = Rs. 800/-

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: BOI

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Bank of india recruitment 2025 pdf, Bank of india recruitment 2025 for freshers, Bank of india recruitment 2025 apply online, Bank of Baroda Recruitment 2025, Union Bank of India Recruitment 2025, Bank of India Recruitment Sub Staff, Central Bank of India Recruitment 2025.