Monday, October 20, 2025
Home Blog Page 11

Current Affairs 02 April 2025

0
Current Affairs 02 April 2025
Current Affairs 02 April 2025

Current Affairs 02 April 2025

Current Affairs 02 April 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

02 April 2025 Current Affairs

Ques 1. Which country has become the second largest road network in the world, leaving behind China?
Ans. India

Ques 2. WHO has included which of these in the list of neglected tropical diseases?
Ans. Noma

Ques 3. Who will participate in the FATF Private Sector Support Forum 2025?
Ans. Mumbai

Ques 4. Which country other than China has crossed the figure of one billion tonnes of coal production in a financial year?
Ans. India

Ques 5. India and who else have organized the fourth maritime security dialogue in Delhi?
Ans. European Union

Ques 6. Dividend of public sector banks has increased by how much percent in FY24?
C.) 33%

Ques 7. India’s social security coverage has increased to how much percent in 2024
C.) 48.8%

Ques 8. Textile and apparel industry contributes what percent to India’s GDP?
Answer: 2.3%

Ques 9. In which state has RBI organized the eighth State Level Coordination Committee meeting?
A. Sikkim

Ques 10. Who has become the world’s most valuable steel company?
Answer: JSW Steel Limited

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

IRCTC Apprentice Recruitment 2025

0
IRCTC Apprentice Recruitment 2025
IRCTC Apprentice Recruitment 2025

IRCTC Apprentice Recruitment 2025

IRCTC Apprentice Recruitment 2025: Indian Railway Catering and Tourism Corporation Recruitment 2025 announce the post of Apprentices.  Some Key points are defined below, giving you complete information about this exam. 

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 24 March 2025
  • Date Of End: 07 April 2025

Total Vacancies:-

  • 25 Vacancies
  • S.No. Post Name Vacancy
    1. Executive-HR 1
    2. CSR Executive 1
    3. HR Executive Payroll and Employee Data Management 2
    4. IT Support Executive 2
    5. Marketing Associate Training 4
    6. Computer Operator and Programming Assistant 5
    7. Executive – Procurement 10
    Total 25

Indian Railway Catering and Tourism Corporation Vacancies 2025: Selection Process

  • Merit List
  • Document Verification
  • Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 15 Years
  • Maximum Age Is : 25 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 5,000 to 9,000/-

Qualification:-

  • Degree
  • ITI
  • 10th
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • No Application Fee

Job Location: 

  • Tamil Nadu, Kerala & Karnataka

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: IRCTC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Irctc recruitment 2025 official website, Irctc recruitment 2025 notification pdf, Irctc recruitment 2025 last date, Irctc recruitment 2025 apply online, IRCTC Recruitment for Supervisor, www.irctc.co.in recruitment, IRCTC jobs Apply Online, IRCTC jobs for 12th pass.

Current Affairs 28 March 2025

0
Current Affairs 28 March 2025
Current Affairs 28 March 2025

Current Affairs 28 March 2025

Current Affairs 28 March 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

28 March 2025 Current Affairs

Ques 1. What is the total budget allocation for the National Gokul Mission during the 15th Finance Commission cycle?
Ans. Rs 3,400 crore

Ques 2. C-DOT has partnered with which IIT?
Ans. IIT Madras

Ques 3. Who has been elected as the Bureau Member of United World Wrestling (UWW)-Asia?
Ans. Sanjay Singh

Ques 4. Which country will host the 3-day FATF Private Sector Cooperation Forum 2025?
Ans. India

Ques 5. The Ministry of Electronics and Information Technology will organize the upcoming Electronics Roadshow and Conference on Semiconductor Systems in which country?
Ans. Bangalore

Ques 6. Which state government has announced to conduct caste-based census in the coming financial year?
Ans. Jharkhand

Ques 7. Manoj Bharathiraja has passed away at the age of 48, who was he?
Ans. Actor-Director

Ques 8. Which exercise has been announced by the Indian Navy for the first time?
Ans. Indo-African

Ques 9. In which state, 100% hike in the salary of CM ministers and MLAs has been approved?
Ans. Karnataka

Ques 10. Which state’s Prime Minister was the chief guest at India’s Raisina Dialogue 2025?
Ans. New Zealand

Ques 11. Where will the upcoming first Sagarmatha Sambaad 2025 be held on the theme ‘Climate Change, Mountains and the Future of Humanity’?
Ans. Kathmandu

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Bank Of Baroda Recruitment 2025

0
Bank Of Baroda Recruitment 2025
Bank Of Baroda Recruitment 2025

Bank Of Baroda Recruitment 2025

Bank Of Baroda Recruitment 2025 announce the post of Private Banking, Group Head, DDBA, Senior Relationship Manager and Various Posts.  Some Key points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 26 March 2025
  • Date Of End: 15 April 2025

Total Vacancies:-

  • 146 Vacancies
  • S.No. Post Name Vacancy
    1. Deputy Defence Banking Advisor (DDBA) 1
    2. Product Head – Private Banking 1
    3. Portfolio Research Analyst 1
    4. Private Banker – Radiance Private 3
    5. Group Head  4
    6. Territory Head 17
    7. Wealth Strategist (Investment & Insurance) 18
    8. Senior Relationship Manager 101
    Total 146

Bank Of Baroda Vacancies 2025: Selection Process

  • Shortlisting based on education qualification
  • Interview and Group Discussion
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • S.No. Post Name Minimum Age Maximum Age
    1. Deputy Defence Banking Advisor (DDBA) 57 Years
    2. Private Banker – Radiance Private 33 Years 50 Years
    3. Group Head  31 Years 45 Years
    4. Territory Head 27 Years 40 Years
    5. Senior Relationship Manager 24 Years 35 Years
    6. Wealth Strategist (Investment & Insurance) 24 Years 45 Years
    7. Product Head – Private Banking 24 Years 45 Years
    8. Portfolio Research Analyst 22 Years 35 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: 
  • S.No. Post Name Salary
    1. Deputy Defence Banking Advisor Rs. 18,00,000/-
    2. Private Banker Rs. 14,00,000 – 25,00,000/-
    3. Group Head Rs. 16,00,000 – 28,00,000/-
    4. Territory Head Rs. 14,00,000 – 25,00,000/-
    5. Senior Relationship Manager Rs. 8,00,000 – 14,00,000/-
    6. Wealth Strategist (Investment & Insurance) Rs. 12,00,000 – 20,00,000/-
    7. Product Head-Private Banking Rs. 10,00,000 – 16,00,000/-
    8. Portfolio Research Analyst Rs. 6,00,000 – 10,00,000/-

Qualification:-

  • Degree
  • Master’s Degree
  • Diploma
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For SC / ST / PWD /Female Candidate: Rs.100/-
  • For Gen / EWS / OBC Candidate: Rs.600/-

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: BOB

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Bank of Baroda Vacancy 2025, Bank of Baroda Recruitment 2025 apply online, Bank of Baroda Apprentice Recruitment 2025, Bank of Baroda SO Recruitment 2025 notification, Bank of Baroda Job application form, Bank of Baroda Vacancy 2025 last date, Bank of Baroda Exam Date 2025, Bank of Baroda vacancy for freshers.

Current Affairs 27 March 2025

0
Current Affairs 27 March 2025
Current Affairs 27 March 2025

Current Affairs 27 March 2025

Current Affairs 27 March 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

27 March 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has inaugurated the conference of State Minority Commissions in the capital Delhi?
Ans. George Kurien

Ques 2. In which country has the first Indian Film Festival started?
Ans. America

Ques 3. With which IIT has C-DOT partnered?
Ans. Delhi

Ques 4. Where has the traditional Shigmo Festival 2025 started?
Ans. Goa

Ques 5. Who has taken additional charge of Chairman and MD of REC Ltd?
Ans. Parminder Chopra

Ques 6. Who has won the Jnanpith Award for Hindi literature?
Ans. Vinod Kumar Shukla

Ques 7. America has banned the entry of former President of which country Christina Fernandez into the country?
Ans. Argentina

Ques 8. Who has received the Sangeet Kalanidhi Award of the Music Academy?
Ans. RK Shriramkumar

Ques 9. Which has become the first state in India to set up a Senior Citizens Commission?
Ans. Kerala

Ques 10. Where has the India and Nepal Literature Festival been organized?
Ans. Mathura

Ques 11. Where have India and the European Union organized the fourth maritime security dialogue?
Ans. New Delhi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Punjab And Sind Bank Recruitment 2025

0
Punjab And Sind Bank Recruitment 2025
Punjab And Sind Bank Recruitment 2025

Punjab And Sind Bank Recruitment 2025

Punjab And Sind Bank Recruitment 2025: Punjab and Sind Bank Notification 2025 announce the post of Apprentice. Some essential points are defined below, giving you complete information about this examination.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 24 March 2025
  • Date Of End: 30 March 2025

Total Vacancies:-

  • 158 Vacancies
  • S.No. State Name Vacancy
    1. Arunachal Pradesh 2
    2. Manipur 2
    3. Mizoram 2
    4. Nagaland 2
    5. Assam 6
    6. Odisha 10
    7. Rajasthan 10
    8. Madhya Pradesh 14
    9. Bihar 15
    10. Haryana 20
    11. West Bengal 20
    12 Uttar Pradesh 55
    Total 158

Punjab and Sind Bank Vacancies 2025: Selection Process

  • Shortlisting
  • Personal Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit: 20 Years
  • Maximum Age Limit: 28 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 9000 /-

Qualification:-

  • Graduation
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For PWD / ST / SC Candidate = Rs. 100/-
  • For Gen / OBC / EWS Candidate = Rs.200/-

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees & Marksheet
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: Punjab and Sind Bank

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Punjab and sind bank notification 2025 pdf download, Punjab and sind bank notification 2025 pdf, Punjab and sind bank notification 2025 sarkari result, Punjab and sind bank apprentice recruitment 2025, Punjab and sind bank notification 2025 last date, Punjab and sind bank notification 2025 date, Punjab and sind bank notification 2025 apply online.

Current Affairs 26 March 2025

0
Current Affairs 26 March 2025
Current Affairs 26 March 2025

Current Affairs 26 March 2025

Current Affairs 26 March 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

26 March 2025 Current Affairs

Ques 1. Where has the Archaeological Survey of India found a large number of stone structures in archaeological excavations?
Ans. Kerala

Ques 2. NITI Aayog organized a national workshop on ‘Building Synergies in the Indian Innovation Ecosystem’ in which city?
Ans. Gandhinagar

Ques 3. India’s biotechnology has reached how many billion dollars?
Ans. 165 billion dollars

Ques 4. What percentage of tariff has the central government imposed to curb the increasing poor quality steel imports from countries like China, South Korea in the country?
Ans. 12%

Ques 5. Where will India host the 3-day Private Sector Collaboration Forum 2025 from March 25 to 27, 2025?
Ans. Mumbai

Ques 6. Jaspreet Kaur set a new national record in which weight category at Khelo India Para Games 2025?
Ans. 45 kg

Ques 7. SEBI has reduced the minimum investment limit for SSE to how many rupees?
Ans. Rs 1,000

Ques 8. India has staked its claim to host the Commonwealth Games, 2030 in which city?
Ans. Ahmedabad

Ques 9. The International Workshop on Land Management has begun where with global participation of 22 countries?
Ans. Gurugram

Ques 10. World Tuberculosis (TB) Day is observed on which day?
Ans. March 24

Ques 11. BCCI has announced a reward of how many crore rupees for India’s ICC win?
Ans. 58 crore

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

 

Basic GK Questions With Answers

0
Basic GK Questions With Answers
Basic GK Questions With Answers

Basic GK Questions With Answers

Basic GK Questions With Answers: सामान्य ज्ञान अनुभाग सभी प्रतियोगी परीक्षाओं के सबसे महत्वपूर्ण भागों में से एक है। जीके में एक मजबूत आधार आपके अच्छे अंक प्राप्त करने की संभावनाओं को काफी हद तक बेहतर बना सकता है। यह लेख पिछली परीक्षाओं में आए प्रमुख जीके प्रश्नों को संकलित करता है, जिसमें इतिहास, अर्थशास्त्र, भूगोल और करंट अफेयर्स जैसे विषय शामिल हैं।

GK Questions In Hindi With Answers

प्रश्न 1. ओंकारेश्वर परियोजना किस नदी से जुड़ी है?
a) कावेरी              b) गोदावरी
c) नर्मदा                d) ताप्ती

प्रश्न 2. डॉ. एम.एस. स्वामी नाथन ने खुद को किस क्षेत्र में प्रतिष्ठित किया?
a) बागवानी                 b) खाद्यान्न
c) कृषि                      d) उपरोक्त में से कोई नहीं

प्रश्न 3. भारत आने वाला पहला अंग्रेजी जहाज कौन सा था?
a) रेड ड्रैगन             b) ब्लू ड्रैगन
c) व्हाइट वुल्फ        d) डार्क हॉर्स

प्रश्न 4. जापान को लौह अयस्क निर्यात करने के लिए विशेष रूप से कौन सा भाग विकसित किया गया था?
a) पारादीप                 b) विशाखापत्तनम
c) कोलकाता                d) इनमें से कोई नहीं

प्रश्न 5. रोलिंग प्लान कब तैयार किया गया था?
a) 1973-78               b) 1958-62
c) 2002-2004         d) 1978-80

Check This: GK Questions

प्रश्न 6. संविधान सभा का पहला अधिवेशन कहाँ आयोजित किया गया था?
a) कलकत्ता                b)  बॉम्बे 
c) इलाहाबाद              d) दिल्ली

प्रश्न 7. वैदिक समाज में परिवारों के समूह को दर्शाने के लिए किस शब्द का इस्तेमाल किया जाता था?
a) कुल                  b) विस
c) ग्राम                 d) राज्य

प्रश्न 8. वी.एस. नायपॉल ने कौन सी पुस्तक लिखी है?
a) ए हाउस फॉर मिस्टर बिस्वास         b) डार्क ऑफ द मून
c) ट्रैवल टू मिडिल ईस्ट                            d) उपरोक्त सभी

प्रश्न 9. राष्ट्रीय आपातकाल के दौरान कौन सा अनुच्छेद स्वतः निलंबित हो जाता है?
a) अनुच्छेद 19              b) अनुच्छेद 21
c) अनुच्छेद 20               d) अनुच्छेद 22

प्रश्न 10. शोवना नारायण किस क्षेत्र में प्रतिष्ठित व्यक्तित्व हैं?
a) लोक नृत्य               b) शास्त्रीय नृत्य
c) संगीत                    d) साहित्य

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Gk questions with answers for competitive exams 2025 pdf english, Most important GK Questions for Competitive exams PDF, 100 general knowledge questions and answers, General Awareness questions PDF with answers, 10000 general knowledge Questions and Answers in English PDF, 1000 General Knowledge Questions and answers PDF, Competitive Exam questions and Answers PDF.

Current Affairs 25 March 2025

0
Current Affairs 25 March 2025
Current Affairs 25 March 2025

Current Affairs 25 March 2025

Current Affairs 25 March 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

25 March 2025 Current Affairs

Ques 1. Where has the WAM-Anime and Manga competition been organized under Waves 2025?
Ans. Mumbai

Ques 2. India has crossed the figure of how many billion tonnes in coal production in 2024-25?
Ans. 1 billion

Ques 3. According to the India Bio-Economy Report 2025, India’s bio-economy has increased to how many billion dollars in 2024?
Ans. 165.7

Ques 4. Who has been appointed as the Chancellor President of NIIT University?
Ans. Amitabh Kant

Ques 5. Who has launched the ‘One Time Settlement Scheme-2025’ of the Excise and Taxation Department in Kurukshetra?
Ans. Nayab Singh Saini

Ques 6. Who has created history by becoming the first woman and African IOC President?
Ans. Christy Coventry

Ques 7. Where has India sent humanitarian aid in view of the flood situation?
Ans. Botswana

Ques 8. Where has the India Nepal Literature Festival been organized?
Ans. Mathura

Ques 9. Where has the traditional Shigmo Festival 2025 started?
Ans. Goa

Ques 10. What is the percentage increase in textile and apparel exports by India?
Ans. 7%

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 20 March 2025

0
Current Affairs 20 March 2025
Current Affairs 20 March 2025

Current Affairs 20 March 2025

Current Affairs 20 March 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

20 March 2025 Current Affairs

Ques 1. In the International Masters League (IML) 2025, India Masters defeated which team to win the title?
Ans. West Indies Masters

Ques 2. Where was Lachit Barphukan Police Academy inaugurated by Amit Shah?
Ans. Assam

Ques 3. Who has participated in Mission Amrit Sarovar for water conservation?
Ans. Indian Railways

Ques 4. Ordnance Factory Day is celebrated on which date?
Ans. 18 March

Ques 5. How many medals has India won in the Special Olympics Winter Games?
Ans. 33

Ques 6. India’s first mineral exploration license auction and AI-driven exploration hackathon has taken place in which city?
Ans. Goa

Ques 7. Who has recently launched the PUNCH mission to study the Sun’s outer atmosphere and solar winds?
Ans. NASA

Ques 8. The aim of providing satellite internet service between whom is to improve internet connectivity in rural areas?
Ans. Reliance Jio and OneWeb

Ques 9. Where will the Fit India Carnival be organized?
Ans. New Delhi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.