Sunday, October 19, 2025
Home Blog Page 10

Current Affairs 09 April 2025

0
Current Affairs 09 April 2025
Current Affairs 09 April 2025

Current Affairs 09 April 2025

Current Affairs 09 April 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

09 April 2025 Current Affairs

Ques 1. Where did Prime Minister Narendra Modi inaugurate India’s first vertical lift bridge?
Ans. Rameswaram

Ques 2. The sex ratio at birth in India has increased from 918 to what?
Ans. 930

Ques 3. Where has the three-day bi-monthly monetary policy review meeting of the Reserve Bank of India started?
Ans. Mumbai

Ques 4. Where will the 13th round of India-UK Economic and Financial Dialogue (13th EFD) be held?
Ans. London

Ques 5. Warangal’s famous Chapati Chilli has become which product of Telangana to get Geographical Indication (GI) registration?
Ans. 18th

Ques 6. Prime Minister Shri Narendra Modi attended the inauguration ceremony of two railway projects built with Indian assistance in which country?
Ans. Sri Lanka

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 08 April 2025

0
Current Affairs 08 April 2025
Current Affairs 08 April 2025

Current Affairs 08 April 2025

Current Affairs 08 April 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

08 April 2025 Current Affairs

Ques 1. Which country will give legal status to crypto assets as financial products?
Ans. Japan

Ques 2. In the financial year 2024-25, India has subsidized how many electric two-wheelers?
Ans. More than 10 lakh

Ques 3. Where has the Rongali Bihu festival started?
Ans. Assam

Ques 4. In which state, 268 children have been rescued and rehabilitated from begging since July 2024 under the Jeevanjot Project?
Ans. Punjab

Ques 5. When was the International Day of Sports for Development and Peace celebrated?
Ans. 6 April

Ques 6. Which country has announced to impose 34% additional import duty on American goods in retaliation against US tariffs?
Ans. China

Ques 7. Who has been appointed as Executive Director Development by NPCI?
Ans. Sohini Rajola

Ques 8. Who has inaugurated a two-day mega medical camp in Sundargarh, Odisha?
Ans. Jual Oram

Ques 9. Where has the Army Commanders’ Conference 2025 been held?
Ans. New Delhi

Ques 10. According to the Network Readiness Index 2025, India is at which position among 170 countries?
Ans. 36th

Ques 11. Which country’s highest civilian honor has Prime Minister Modi received?
Ans. Sri Lanka

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Central Bank Credit Officer Syllabus 2025

0
Central Bank Credit Officer Syllabus 2025
Central Bank Credit Officer Syllabus 2025

Central Bank Credit Officer Syllabus 2025

Central Bank Credit Officer Syllabus 2025: The date of the 2025 Central Bank of India Credit Officer Exam has been announced as April 5, 2025. To assist you the test, we have included a thorough summary of the syllabus and exam format below.

Selection Process:

  • Online Examination
  • Descriptive test
  • Personal Interview

Central Bank Credit Officer 2025: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Questions  Marks
1. English Language 30 Questions 30 Marks
2. Quantitative Aptitude 30 Questions 30 Marks
3. Reasoning Ability 30 Questions 30 Marks
4. General Awareness 30 Questions 30 Marks
Total 120 Questions 120 Marks
5. English Language (Letter Writing & Essay ) 02 Question 30 Marks
Whole Total 122 Questions 150 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 130 Min.
  • Negative Marking: No Marking

Central Bank Of India Credit Officer 2025: Syllabus

English Language

  • Synonyms & Antonyms
  • Para jumbles
  • Fill in the blanks
  • Reading Comprehension
  • Error Spotting
  • Paragraph Completion
  • Cloze Test
  • One word Substitution

Quantitative Aptitude

  • Simple and Compound Interest
  • Remote employment opportunities
  • Time and Work
  • Simplification and Approximation
  • Permutation and Combination
  • Mixture and Allegation
  • Data Interpretation
  • Stocks and Shares
  • Quadratic Equations
  • Probability
  • Percentage
  • Average
  • Speed
  • Ratio & Proportion
  • Mensuration
  • Time and Distance
  • Inequalities
  • Number Series
  • Upstream and Downstream
  • Profit and Loss

Reasoning Ability

  • Coding-Decoding
  • Ranking
  • Alphanumeric series
  • Direction Test
  • Blood Relation
  • Puzzles
  • Seating Arrangement
  • Inequalities
  • Data Sufficiency
  • Reasoning
  • Analogy
  • Syllogism
  • Input-Output

General Awareness

  • Current Affairs
  • RBI Policies & Functions
  • Banking & Financial Institutions
  • Budget & Economic Survey
  • Latest Government Schemes
  • International Financial Organizations
  • Indian Financial System
  • Banking Terminology

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Cbi Credit Officer PDF, Cbi credit officer syllabus, CBI Credit Officer notification, CBI Credit Officer Admit Card, Central bank of india, CBI Credit Officer apply online, Cbi credit officer qualification, CBI Credit Officer Recruitment.

 

Current Affairs 06 & 07 April 2025

0
Current Affairs 06 & 07 April 2025
Current Affairs 06 & 07 April 2025

Current Affairs 06 & 07 April 2025

Current Affairs 06 & 07 April 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

06 & 07 April 2025 Current Affairs

Ques 1. When was International Mine Awareness Day celebrated?
Ans. 4 April

Ques 2. Which state government has started a scheme to provide free good quality rice to the poor from ration shops?
Ans. Telangana

Ques 3. Who will participate in the ‘Sixth BIMSTEC Summit’ held in Thailand?
Ans. Prime Minister Narendra Modi

Ques 4. Where has the Bureau of Indian Standards BIS organized the annual conference on sustainability and environmental standards?
Ans. Goa

Ques 5. Ravikumar has passed away at the age of 71, who was he?
Ans. Actor

Ques 6. Who has been appointed MD and CEO of SBI Card?
Ans. Salila Pandey

Ques 7. Who will host the Men’s Hockey Hero Asia Cup 2025?
Ans. Bihar

Ques 8. India has overtaken which countries by manufacturing 1,681 railway engines in the financial year 2024-25?
Ans. US and European

Ques 9. Who has been awarded the National Youth Award?
Ans. Aakarsh Traf

Ques 10. Which country has announced its withdrawal from the International Criminal Court- ICC?
Ans. Hungary

Ques 11. Which edition of the India-US naval exercise Tiger Triumph has been held in Visakhapatnam, Andhra Pradesh?
Ans. Fourth

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 05 April 2025

0
Current Affairs 05 April 2025
Current Affairs 05 April 2025

Current Affairs 05 April 2025

Current Affairs 05 April 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

05 April 2025 Current Affairs

Ques 1. Val Kilmer has passed away at the age of 65, who was he?
Ans. Actor

Ques 2. The Chief Minister of which state has launched free bus service for women?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 3. The Chief Minister of which state has launched ‘Zero Poverty – P4’?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 4. Where has Prime Minister Modi laid the foundation stone of Madhav Netralaya Premium Center?
Ans. Nagpur

Ques 5. Where has the ISSF World Cup 2025 started?
Ans. Buenos Aires

Ques 6. Which medal has Indian equestrian Niharika Singhania won?
Ans. Gold

Ques 7. Which anniversary of diplomatic relations have India and China celebrated?
Ans. 75th

Ques 8. Which service like Ola and Uber is going to be launched by the Central Government?
Ans. Sahakar Taxi

Ques 9. Where has the Bureau of Indian Standards (BIS) organized the annual conference on sustainability and environmental standards?
Ans. Goa

Ques 10. India’s renewable energy sector has achieved the highest ever capacity addition by installing how many gigawatts in 2024-25?
Ans. 25 gigawatts

Ques 11. Where has the third edition of SourceX India 2025 concluded?
Ans. New Delhi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

RRB ALP Syllabus 2025 : Exam Pattern, CBT 1 & CBT 2

0
RRB ALP Syllabus 2025
RRB ALP Syllabus 2025

RRB ALP Syllabus 2025

RRB ALP Syllabus 2025: Candidates should be well-versed in the RRB ALP Syllabus 2025 and Exam Pattern in order to do well on the exam. The Computer-Based Aptitude Test (CBAT), CBT 1, and CBT 2 are the three Main steps in the selection process.

Selection Process:

  • CBT 1
  • CBT 2 
  • CBAT

RRB ALP 2025 : Exam Pattern

CBT 1

S.No. Subject No. Of Questions No. Of Marks
1. General Science 20 Questions 20 Marks
2. Mathematics 20 Questions 20 Marks
3. General Intelligence & Reasoning 25 Questions 25 Marks
4. Current Affairs & General Awareness 10 Questions 10 Marks
Total 75 Questions 75 Marks

 

Important Points:-

  • Time Duration: 60 min.
  • Negative Marking: 1/3 Marks

CBT 2 (Paper 1 & Paper 2)

Paper  Subject Name No. Of Questions No. Of Marks
Paper 1 Mathematics 100 Questions 100 Marks
Basic Science & Engineering
General Intelligence & Reasoning
Total 100 Questions 100 Marks
Paper 2 Relevant Trade / Knowledge 75 Questions 75 Marks
 Whole Total 175 Questions 175 Marks

 

Important Points:-

  • Time Duration: 150 min. (Paper 1 : 90 Min, Paper 2 : 60 Min)
  • Negative Marking: 1/3 Marks

CBAT

The final stage of RRB ALP is Stage 3. The aptitude test will be computer-based (CBAT). Candidates who pass both phases will be calling for CBAT Exam.

Railway Recruitment Board ALP 2025 : Syllabus (CBT 1)

General Science

  • Computer Technology
  • Physics
  • Chemistry
  • Biology
  • Nutrition
  • Life Science

Mathematics

  • Data Interpretation
  • Profit and Loss
  • LCM-HCF
  • Decimals & Fractions
  • Ratio and Proportion
  • Percentage
  • Simple and Compound Interest
  • Mensuration
  • Number System
  • BODMAS
  • Time and Work
  • Pipe and Cistern
  • Time and Distance
  • Mixture and Allegation
  • Algebra
  • Height and Distance
  • Statistics
  • Trigonometry

General Intelligence and Reasoning

  • Figure Completion
  • Counting of Figures
  • Mathematical Operations
  • Syllogism
  • Similarities and Differences
  • Blood Relation
  • Analogies
  • Data Interpretation and Sufficiency
  • Coding-Decoding
  • Series
  • Direction Sense
  • Arguments and Assumptions
  • Venn Diagram
  • Non-Verbal Reasoning
  • Classification

Current Affairs & General Awareness

  • Arts and Culture
  • Miscellaneous
  • History
  • Economics
  • Geography
  • Polity
  • Environment
  • Awards and Honors
  • Sports
  • Prominent Personalities
  • Books and Authors
  • Science & Technology

Railway Recruitment Board ALP 2025 : Syllabus (CBT 2 , Paper 1 & Paper 2)

Basic Science and Engineering

  • Engineering Materials
  • Measurements
  • Motion and its Laws
  • Work
  • Heat and Temperature
  • Basic Electricity
  • Electronics
  • Energy
  • Power

Relevant Trade / Knowledge

Electrical Syllabus

  • Single phase motors
  • Transfers
  • Switches
  • Three-Phase Motor Systems
  • Electrical India
  • Rolls, cables
  • Light, Magnetism
  • Fundamental Electric System
  • Plugs and Electrical Connections

Mechanical Syllabus

  • Energy Conservation
  • Metallurgical
  • Refrigerators And Air Conditioned
  • Heat
  • Engines
  • Turbo Machinery
  • Applied Mechanics
  • Production Engineering
  • Automation Engineering
  • Kinetic Theory
  • The Strength Of The Material
  • Metal Handling
  • Energy, Materials
  • Dimensions
  • Management

Automobile Syllabus

  • Metallurgical Production Technology
  • System Theory
  • IC Engines
  • Heat Transfers
  • Thermodynamics
  • Machine Design
  • The Power Plant Turbines and Boilers
  • Materials Applying Motion

Electronics & Communication Syllabus

  • Computer & Micro Processor
  • Robotic Radio Communication Systems
  • Networking and Industrial Electronics
  • Electronic Tube
  • The Transistor
  • Semi-Conductor Physics
  • Digital Electronics
  • Satellite Matters
  • Dias

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Rrb alp syllabus 2025 pdf download, Rrb alp syllabus 2025 pdf free download, Rrb alp syllabus 2025 pdf, RRB ALP Syllabus PDF Download, RRB ALP CBT 2 Syllabus PDF download, RRB ALP Syllabus PDF Download in Hindi, RRB ALP CBT 1 Syllabus PDF Download, RRB ALP Syllabus PDF download in English.

Current Affairs 04 April 2025

0
Current Affairs 04 April 2025
Current Affairs 04 April 2025

Current Affairs 04 April 2025

Current Affairs 04 April 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

04 April 2025 Current Affairs

Ques 1. The central government has set a target to open how many Eklavya model residential schools across the country?
Ans. 728

Ques 2. India and which country have started the 13-day tri-service exercise ‘Tiger Triumph’?
Ans. America

Ques 3. Where has President Murmu inaugurated the National Conference on Environment 2025?
Ans. New Delhi

Ques 4. According to the World Social Security Report, India’s social security coverage has increased to what percentage in the year 2024?
Ans. 48.8%

Ques 5. National Education Society for Tribal Students (NESTS) has celebrated which foundation day?
Ans. 7th

Ques 6. Where has the year-long “Swachhata Abhiyan” – Hnatlangpui – been launched?
Ans. Mizoram

Ques 7. Naval exercise Indra 2025 has started between India and which country?
Ans. Russia

Ques 8. Who has unveiled development projects worth more than Rs 800 crore in Bihar?
Ans. Amit Shah

Ques 9. Where has the Indian Army Commanders Conference been organized?
Ans. New Delhi

Ques 10. Who has created history by becoming the first woman to be included in India’s top 10 richest list with a net worth of US $ 40 billion?
Ans. Roshni Nadar

Ques 11. Which mission has India started regarding nuclear energy?
Ans. Nuclear Mission

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

RRB Group D Syllabus 2025

0
RRB Group D Syllabus 2025
RRB Group D Syllabus 2025

RRB Group D Syllabus 2025

In this post, we are sharing RRB Group D Syllabus 2025. We are also sharing the exam pattern, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Railway Recruitment Board Group D Syllabus 2025 recruitment.

Selection Process:

  • Computer Based Test
  • PET
  • Document Verification

RRB Group D 2025 : Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Questions No. of Marks
1. General Science 25 Questions 25 Marks
2. Mathematics 25 Questions 25 Marks
3. General Intelligence & Reasoning 30 Questions 30 Marks
4. Current Affairs & General Awareness 20 Questions 20 Marks
Total 100 Questions 100 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 90 Min
  • Negative Marking: 1/3 Mark

Railway Recruitment Board Group D 2025 : Syllabus

General Science

  • Life Sciences
  • Physics
  • Chemistry

Mathematics

  • Calendar & Clock
  • BODMAS
  • Fractions
  • HCF
  • LCM
  • Elementary Statistics
  • Ratio & Proportion
  • Mensuration
  • Time & Distance
  • Number System
  • Decimals
  • Profit & Loss
  • Geometry & Trigonometry
  • Square Root
  • Age Calculations
  • Pipes & Cisterns
  • Percentages
  • Time & Work
  • SI- CI
  • Algebra

General Intelligence & Reasoning

  • Analytical Reasoning
  • Coding-Decoding
  • Relationships
  • Jumbling
  • DI & Sufficiency
  • Similarities & Differences
  • Classifications
  • Analogies
  • Statement- Argument & Assumptions
  • Alphabetical Series
  • Mathematical Operations
  • Syllogisms
  • Venn Diagram
  • Conclusion
  • Directions
  • Decision Making
  • Numerical Series

General Awareness & Current Affairs

  • Politics
  • Culture
  • Sports
  • Personalities
  • Economics

Railway Recruitment Board Group D 2025 IInd Stage: PET

Male Candidate:

  • Should be capable to lifting and carrying 35 kg of weight for 100 meters in two minutes without letting go of the weight.
  • should be capable of running 1000 meters in Four minutes and Fifteen seconds on one attempt.

Female Candidate: 

  • Should be capable to lifting and carrying 20 kg of weight for 100 meters in two minutes without letting go of the weight.
  • should be capable of running 1000 meters in Five minutes and Forty seconds on one attempt.

Railway Recruitment Board Group D 2025 IIInd Stage: Document Verification

Candidates will be calling for document verification based on their CBT results, and their PET qualifying.

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Railway recruitment board group d science syllabus pdf download, RRB Group D Syllabus PDF Download, Railway recruitment board group d science syllabus pdf.

 

Current Affairs 03 April 2025

0
Current Affairs 03 April 2025
Current Affairs 03 April 2025

Current Affairs 03 April 2025

Current Affairs 03 April 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

03 April 2025 Current Affairs

Ques 1. Where has the third India-Japan Space Dialogue been held?
Ans. Tokyo

Ques 2. Who has been appointed as the private secretary of Prime Minister Modi by the Center?
Ans. Nidhi Tiwari

Ques 3. At present, the textile industry contributes approximately what percentage of the country’s GDP?
Ans. 2%

Ques 4. Who will launch the ‘NITI NCAER State Economic Forum’ portal on April 01?
Ans. Finance Minister Nirmala Sitharaman

Ques 5. Who has inaugurated the E-Sports Conclave 2025 in the capital Delhi?
Ans. Nikhil Khadse

Ques 6. Which state government has started a scheme to provide good quality rice to the poor for free through ration shops?
Ans. Telangana

Ques 7. How many times increase has the Uttar Pradesh government announced in solar energy production in the last 8 years?
Ans. 10%

Ques 8. Who has organized the ‘Technical Festival Techkriti 2025’?
Ans. IIT Kanpur Institute

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

SBI Clerk Syllabus 2025

0
SBI Clerk Syllabus 2025
SBI Clerk Syllabus 2025

SBI Clerk Syllabus 2025

In this post, we are sharing the SBI Clerk Syllabus 2025. We also share the exam pattern, subject-wise Syllabus, and some Important Points about State Bank of India (Clerk) Syllabus 2025 recruitment.

Selection Process:

  • Prelims Exam
  • Mains Exam

SBI Clerk 2025: Exam Pattern

Prelims Exam

S.No. Subject Name No. Of Question No. Of Marks
1. English Language 30 Questions 30 Marks
2. Numerical Ability 35 Questions 35 Marks
3. Reasoning Ability 35 Questions 35 Marks
Total 100 Questions 100 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 01 Hours
  • Negative Marking: 1/4 Marks

Mains Exam

S.No. Subject Name No. Of Question No. Of Marks
1. General / Financial Awareness 50 Questions 50 Marks
2. General English 40 Questions 40 Marks
3. Quantitative Aptitude 50 Questions 50 Marks
4. Reasoning Ability & Computer 50 Questions 60 Marks
Total 190 Questions 200 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 02 Hours 40 Min

State Bank of India (Clerk) 2025: Syllabus

Prelims

English Language

  • Miscellaneous
  • Fill in the blanks
  • Reading Comprehension
  • Paragraph Completion
  • Multiple Meaning / Error Spotting
  • Cloze Test
  • Para jumbles

Numerical Ability

  • Simplification
  • Mensuration – Cylinder, Cone, Sphere
  • Number Systems
  • Work & Time
  • Sequence & Series
  • Profit & Loss
  • Permutation
  • Combination &Probability
  • Time & Distance
  • Simple Interest
  • Compound Interest
  • Mixtures & Allegations
  • Data Interpretation
  • Ratio & Proportion
  • Percentage

Reasoning Ability

  • Tabulation
  • Alphanumeric Series
  • Syllogism
  • Coded Inequalities
  • Input Output
  • Blood Relations
  • Seating Arrangement
  • Logical Reasoning
  • Puzzle
  • Ranking/Direction/Alphabet Test
  • Data Sufficiency
  • Coding Decoding

Mains

General Awareness

  • Banking and Financial Awareness
  • Banking/Financial terms
  • Static GK
  • Static Awareness
  • Current Affairs

General English

  • Cloze Test
  • Sentence rearrangement
  • Sentence Correction
  • Error Finding
  • Spell Checks
  • Fillers
  • Synonyms and Antonyms
  • Para jumbles

Quantitative Aptitude

  • Data Sufficiency
  • Number Series
  • Data Interpretation
  • Approximation & Simplification
  • Miscellaneous Arithmetic Problems

Computer Aptitude

  • Hardware
  • DBMS
  • MS Office
  • Input-Output Devices
  • Important Abbreviations
  • Generation of Computers
  • Networking
  • Internet
  • Software

Reasoning Ability

  • Coding-Decoding
  • Internet
  • Syllogism
  • Ranking
  • Inequalities
  • Machine Input/ Output
  • Direction Sense
  • Statement & Assumptions
  • Puzzles
  • Blood Relation

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags:  Sbi clerk 2025 syllabus prelims, Sbi clerk 2025 syllabus pdf download, SBI Clerk Syllabus PDF, Sbi clerk 2025 syllabus prelims pdf, SBI Clerk Prelims Syllabus, SBI Clerk Mains Syllabus PDF, SBI Clerk salary.